Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Maj 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti gradjana i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja. Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvek izgubljene. Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet, koji nam obezbeđuje ne samo materijalna bogatstva, već i duhovno zdravlje, temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Takođe je dogovoreno da zaštita i održivo korišćenje biodiverziteta treba da bude briga celog čovečanstva na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u borbi protiv siromaštva.
Datum :  subota, 22 maj 2021
23
24
Nema slike
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.
Datum :  ponedeljak, 24 maj 2021
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Duvan je drugi glavni uzrok umiranja u svetu. Godine 1967. održana je Prva svetska konferencija o pušenju i zdravlju, a godine 1971. Svetska zdravstvena organizacija odlučuje se za sistemsku borbu protiv pušenja duvana i pušenje je definisano kao bolest zavisnosti.
Datum :  nedelja, 30 maj 2021
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

SAVA TIES – 7. SASTANAK PROJEKTNIH PARTNERA

SAVA TIES – 7.  SASTANAK PROJEKTNIH PARTNERA

25.02.2021.

Predzadnji sastanak projektnog tima Sava TIES održan je 23. marta 2021. godine. Sastanak je održan online, usled pandemije korona virusom. Pored sastanka, 24. marta, održana je 4. regionalna radionica u vezi razvoja i jačanja kapaciteta SavaParks mreže. U okviru radionice, održana je obuka za dobro upravljanje invanzivnim vrstama.

Sava Parks mreža okuplja 20 članova, iz 13 institucija i 5 zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Nemačka). Da bi se Mreža ojačala i učinila efikasnijom u zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti sliva reke Save, na radionici se rezgovaralo o mogućnostima formalnog registrovanja. Težnja članova je da Mreža postane formalno registrovano telo, priznato u svih 5 zemalјa članica i šire. Cilј je da Mreža ostane aktivna, efikasna i nezavisna od tekućih projekata, koji trenutno omogućavaju njen rad. O ovoj temi će se dalјe raspravlјati na završnom sastanku članova projektnog tima Sava TIES, u maju, kada će se definisati budućnost Mreže.

Kako bi se članovima Mreže i projektnim partnerima pružio profesionalni razvoj, organizovana je obuka na temu najbolјih praksi u upravlјanju invazivnim stranim vrstama, sa posebnim naglaskom na bilјke. Izlagači koji su podelili svoja iskustva i znanja su poznati stručnjaci za invazivne strane vrste iz različitih delova sveta - Južne Afrike, Kanade, Sjedinjenih Država, Turske, Bugarske, Slovenije i Srbije. Ovo spajanje globalnih perspektiva rezultiralo je izuzetno vrednom razmenom informacija i iskustava između grupe stručnjaka koji dele zajednički cilј - efikasnije upravlјanje invazivnim stranim vrstama.

Sedam izlagača sa različitih kontinenata podelilo je svoja iskustva i znanja o merama i pristupima za iskorenjivanje invazivnih stranih vrsta. Neke informacije predstavlјene učesnicima obuke su, npr. da su rečni sistemi jedan od najvažnijih načina unošenja i širenja invazivnih stranih vrsta, na šta je ukazao dr Lewellyn Foxcroft, ekspert iz Nacionalnog parka Kruger u Južnoj Africi. Profesor dr Brendon M. H. Larson, sa Univerziteta Vaterlu u Kanadi, izjavio je da su invazivne strane vrste samo „putnici" uzrokovani promenama u okruženju i da odražavaju širi ekološki problem. Ljudski uticaj prisutan je svuda na zemlji, čak i u najdubljim delovima okeana - rekao je Brendon. Na konkretnom primeru, učesnicima je predstavio uznemirujuće činjenice istraživanja u kojem su deca prepoznala više invazivnih vrsta nego domaćih. Još šokantniji je primer gde su deca prepoznala više izmišljenih likova iz crtanog filma Pokemon, nego stvarnih životinja. Profesor Larson je završio pitanjem koje bi svako od nas trebalo da postavi sebi: „Koje ćemo prirodne vrednosti ostaviti budućim generacijama, svojoj deci i unucima?!". Invazivne strane vrste su globalni problem i to ne možemo promeniti, ali ono što možemo promeniti je naš način života - zaključio je Larson. Ostali izlagači su takođe podelili sopstvena iskustva u borbi protiv invazivnih vrsta, koja su omogućila završetak ove vrlo uspešne obuke, sa uvidom u potencijalna rešenja, primenljiva na sliv reke Save.

Top of Page