Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Maj 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti gradjana i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja. Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvek izgubljene. Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet, koji nam obezbeđuje ne samo materijalna bogatstva, već i duhovno zdravlje, temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Takođe je dogovoreno da zaštita i održivo korišćenje biodiverziteta treba da bude briga celog čovečanstva na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u borbi protiv siromaštva.
Datum :  subota, 22 maj 2021
23
24
Nema slike
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.
Datum :  ponedeljak, 24 maj 2021
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Duvan je drugi glavni uzrok umiranja u svetu. Godine 1967. održana je Prva svetska konferencija o pušenju i zdravlju, a godine 1971. Svetska zdravstvena organizacija odlučuje se za sistemsku borbu protiv pušenja duvana i pušenje je definisano kao bolest zavisnosti.
Datum :  nedelja, 30 maj 2021
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Školska radionica o invazivnim stranim biljkama

Školska radionica o invazivnim stranim biljkama

S ciljem upoznavanja školaraca sa temom invazivnih stranih vrsta, 11. decembra u Osnovnoj školi Ive Andrića u Zagrebu održana je radionica na ovu temu. Kroz igru i interaktivnu radionicu deca četvrtog razreda upoznala su šta su invazivne strane biljke koje rastu u njihovoj blizini i šta treba raditi kada i ako ih pronađu.

Invazivne strane vrste su biljke, životinje i drugi organizmi koji nisu prirodno rasprostranjeni na određenom području, već su unosene pre svega uticajem čoveka. One su glavni izazov za zaštitu biodiverziteta u 21. veku. Nekontrolisano se šire slivom reke Save, istiskuju domaće vrste, imaju negativno delovanje na druge autohtone vrste, uništavaju plodnost tla, smanjuju obradivo poljoprivredno zemljište, uzrokuju velike probleme u odbrani od poplava itd. Ukratko - menjaju prirodna staništa od evropskog značaja i izuzetno ih je teško iskoreniti. Procenjuje se da šteta koju imaju na svetsku ekonomiju iznosi oko 1,4 biliona dolara, tj. oko 5% vrednosti svetske ekonomije.

Radionicu je održalo udruženje Bioteka u saradnji sa Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije. Učenici 4.b razreda i njihova učiteljica Marina Pavlić na razigran način su naučili zanimljive stvari o biljkama poput bagremca, zlatice, divljeg duvana i ambrozije, zašto ugrožavaju naše autohtone vrste i kako negativno utiču na čoveka. Učesnici radionice bili su vrlo kreativni i dizajnirali su i nacrtali izmišljenu invazivnu stranu biljku i dali joj neobična imena. Crteži će biti deo izložbe u učionici i svakodnevno će podsećati učenike na potencijalnu buduću invaziju koja im preti.

Tematika invazivnih stranih vrsta je vrlo apstraktna, pa je izazov bio približiti je najmlađim uzrastima. U okviru projekta Sava TIES osmišljene su interaktivne radionice pomoću kojih će najmlađi uzrast, školarci i šira javnost na zanimljiv način moći da nauče korisne informacije. Učesnici takvih radionica imaće priliku da nauče koje su biljke među invazivnim stranim vrstama prisutnim u njihovom okruženju i kako sprečiti njihovo širenje. Edukacija i informisanje veoma su važno sredstvo za podizanje svesti javnosti o zabrinjavajućoj problematici koje ove vrste izazivaju u našem okruženju. Sledeće godine partneri na projektu pokušaće da prošire znanje svih zainteresovanih strana o invazivnim stranim biljkama koje su prisutne u slivu reke Save izvođenjem edukativnih radionica.

     
Top of Page