Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Maj 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti gradjana i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja. Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvek izgubljene. Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet, koji nam obezbeđuje ne samo materijalna bogatstva, već i duhovno zdravlje, temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Takođe je dogovoreno da zaštita i održivo korišćenje biodiverziteta treba da bude briga celog čovečanstva na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u borbi protiv siromaštva.
Datum :  subota, 22 maj 2021
23
24
Nema slike
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.
Datum :  ponedeljak, 24 maj 2021
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Duvan je drugi glavni uzrok umiranja u svetu. Godine 1967. održana je Prva svetska konferencija o pušenju i zdravlju, a godine 1971. Svetska zdravstvena organizacija odlučuje se za sistemsku borbu protiv pušenja duvana i pušenje je definisano kao bolest zavisnosti.
Datum :  nedelja, 30 maj 2021
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Sava Ties - decembarski sastanak partnera SavaParks mreže

Sava Ties - decembarski sastanak partnera SavaParks mreže

Uprkos globalnoj pandemiji izazvanoj korona virusom, održan je virtuelni sastanak članova SavaParks mreže. Na dvodnevnom sastanku održanom 7. i 8. decembra 2020. okupili su predstavnici 20-ak članova mreže iz 13 različitih institucija i 5 zemalja.

Na sastanku se raspravljalo o budućnosti mreže i budućim koracima koji će doprineti jačanju kapaciteta i prepoznatljivosti mreže, ali i svih njenih članova. Učesnicima je izložen predlog strukture i funkcionisanja mreže kao formalnog tela i aktivnosti koje će doprinositi jačanju kapaciteta, ali i povezivanju članova. Predlog strukture i funkcije mreže osmišljen je kroz projekat „Očuvanje staništa sliva reke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama – Sava TIES" koji je sufinanciran sredstvima Europske unije (ERDF, IPA) . Jedan od načina osnaživanja je prijava i sprovođenje novih projekata vezanih uz zaštitu prirode, prirodnih i kulturnih vrednosti. Započeta je razrada tri nova projektna predloga koji mogu doprineti poboljšanju stanja životne sredine, prirode i životnog standarda njenih stanovnika u slivu reke Save. Koncepti su vezani uz šume, travna staništa i turizam. Razvoj projektnih predloga bit će tema narednih sastanaka mreže.

Učesnicima su predstavljene novosti vezane uz reviziju Bele knjige o Savi koja će uskoro biti prevedena na sve „posavske jezike", kako to upravljači zaštićenih područja u slivu reke Save imaju običaj da kažu, i dostupna zainteresovanoj javnosti. Predstavljene su analize studija izvodljivosti obnove reke Save i njenih poplavnih nizija. Jedna studija vezana je uz proučavanje potencijala i mogućnosti vraćanja reke u prvobitno stanje u uzvodnom delu blizu granice Slovenije i Hrvatske, dok se druga odnosi na nizvodni deo toka na granici Hrvatske i Srbije. Eksperti koji su zaduženi za izradu studija predstavili su dosadašnja saznanja i objasnili su učesnicima zašto je neophodno sprovesti aktivnosti revitalizacije reke i njenih poplavnih nizina i koje su dobrobiti tih aktivnosti za stanovnike. Na nekim delovima, reka je ljudskim aktivnostima izmenjena te bi vraćanje u prirodno stanje značilo i povratak vrednih staništa te bolju odbranu od poplava, ali i manji rizik za gubitak izvora pitke vode. Projekat studija izvodljivosti obnove reke Save i njenih poplavnih niziјa finanсira fondacija Age V. Jensen sa oko 120.000,00 EUR. Reka Sava veoma je dobro očuvana u odnosu na reke zapadne Evrope. Ona nam donosi vodu koja život znači za čoveka i ostala živa bića. Vodoizvorišta velikih gradova uz Savu zavise o količini i kvalitetu vode koju Sava donosi. Čuvajmo zato našu Savu za sadašnje i buduće generacije!

Virtuelni sastanak se ponovno pokazao kao koristan alat u razmeni informacija članova mreže SavaParks. U prazničnom raspoloženju, zaželeli smo želju da sledeći sastanak bude održan uz fizičku prisutnost članova mreže te da u bliskoj budućnosti reci Savi i poplavnim nizijama bude omogućen prostor i funkcija koju je čovek oduzeo kao danak urbanizacije i razvoja.

Top of Page