Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Maj 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti gradjana i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja. Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvek izgubljene. Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet, koji nam obezbeđuje ne samo materijalna bogatstva, već i duhovno zdravlje, temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Takođe je dogovoreno da zaštita i održivo korišćenje biodiverziteta treba da bude briga celog čovečanstva na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u borbi protiv siromaštva.
Datum :  subota, 22 maj 2021
23
24
Nema slike
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.
Datum :  ponedeljak, 24 maj 2021
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Duvan je drugi glavni uzrok umiranja u svetu. Godine 1967. održana je Prva svetska konferencija o pušenju i zdravlju, a godine 1971. Svetska zdravstvena organizacija odlučuje se za sistemsku borbu protiv pušenja duvana i pušenje je definisano kao bolest zavisnosti.
Datum :  nedelja, 30 maj 2021
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Sava TIES – Radionica o podizanju svesti

Sava TIES  – Radionica o podizanju svesti

U okviru projekta Sava TIES održana su tri radionice o podizanje svesti o invazivnim stranim vrstama u Hrvatskoj i Srbiji, tokom septembra i oktobra. Dve radionice su organizovana u Parku prirode Lonjsko polјe (Hrvatska), dok je jedna održana u Specijalnom rezervat prirode Zasavica u Srbiji.

Multimedijalna edukativna izložba „Diverterra" održana je u Centru za posetioce Repušnica u Parku prirode Lonjsko polјe od 8. do 30. septembra 2020. Ova zanimlјiva mobilna izložba sadrži multimedijalne sadržaje i didaktička pomagala namenjena deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Kroz sedam tema, izložba edukuje decu o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama, zaštiti prirode i biodiverzitetu. Od početka godine, izložba je putovala u različita zaštićena područja u Hrvatskoj. Izložba „Diverterra" je mobilna komponenta budućeg informativno-edukativnog centra „Diverterra" projekta koji je osnovao Institut za zaštitu životne sredine i prirode Ministarstva ekonomije i održivog razvoja. Cilj izložbe je podizanje svesti javnosti o projektu Sava TIES i značaju prekograničnog upravlјanja invazivnim vrstama, Park prirode Lonjsko polјe postavio je izložbu o invazivnim vrstama u Centru za posetioce Repušnica.

„Vikend gljiva" kao događaj organizovan je 26. i 27. septembra u Centru za posetioce Repušnica. Glјivarski festival pripremili su Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polјe i Centar za istraživanje glјiva „Russula" Novska. Posetioci su imali priliku da istraže veliku izložbu pečurki i edukativne sadržaje o biološkoj raznovrsnosti Lonjskog polјa i značaju njegovog očuvanja. Posetioci „Vikenda gljiva" informisani su o načinima borbe projekta Sava TIES protiv invazivnih vrsta u zaštićenim područjima u slivu reke Save. Prisustvo invazivnih vrsta značajno utiče na promene u staništima, a samim tim i na biodiverzitet glјiva.

Na radionici u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica učestvovali su studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura" . Osnovni cilј ove radionice bio je upoznavanje sa invazivnim vrstama Zasavice i aktivnim merama zaštite biodiverziteta. Radionica je održana 11. oktobra, a tom prilikom održane su prezentacije na temu invazivnih vrsta i njihovog značaja, kao i o invazivnim vrstama koje se nalaze na području Rezervata i različitim načinima sprovođenja aktivnih mera zaštite biodiverzitet pomenutog Rezervata. Ceo događaj završen je terenskom posetom Zasavici, gde su se studenti upoznali sa invazivnim vrstama Rezervata i eksperimentalnim poligonima, gde se invazivne vrste uklanjaju mehaničkim i hemijskim metodama.

Top of Page