Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Maj 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti gradjana i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja. Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvek izgubljene. Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet, koji nam obezbeđuje ne samo materijalna bogatstva, već i duhovno zdravlje, temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Takođe je dogovoreno da zaštita i održivo korišćenje biodiverziteta treba da bude briga celog čovečanstva na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u borbi protiv siromaštva.
Datum :  subota, 22 maj 2021
23
24
Nema slike
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.
Datum :  ponedeljak, 24 maj 2021
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Duvan je drugi glavni uzrok umiranja u svetu. Godine 1967. održana je Prva svetska konferencija o pušenju i zdravlju, a godine 1971. Svetska zdravstvena organizacija odlučuje se za sistemsku borbu protiv pušenja duvana i pušenje je definisano kao bolest zavisnosti.
Datum :  nedelja, 30 maj 2021
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Sava TIES - 6. Upravni odbor - online sastanak

Sava TIES - 6. Upravni odbor - online sastanak

 

Uprkos globalnoj pandemiji virusa korona, uspešan sastanak projektnih partnera i 20 članova SavaParks mreže održan je od 5. do 7. oktobra 2020. SavaParks mrežu čini oko 20 članova iz 13 različitih institucija i 5 zemalјa. Sastanak je održan putem online platforme i učesnici su bili zadovoljni jer su mogli da se sretnu i razmene informacije i iskustva na „novi normalan" način.

Članovima mreže pružena je obuka u komunikacijskim i pregovaračkim veštinama, što je bilo izuzetno korisno za pobolјšanje budućih aktivnosti Mreže vezanih za složenost upravlјanja zaštitom prirode. Učesnici su takođe čuli prezentacije o primerima dobre prakse prilikom upravljanja invazivnim vrstama u Hrvatskoj i Srbiji. Petra Kutleša, voditelјica Odjela za strane vrste, Institut za životnu sredinu i prirodu pri Ministarstvu privrede i održivog razvoja, predstavila je projekte sufinansirane sredstvima EU u vezi sa invazivnim vrstama koje njena institucija sprovodi u Hrvatskoj. Predstavila je prvu hrvatsku nacionalnu bazu podataka o stranim vrstama. Takođe je najavila pokretanje projekta „Život CONTRA Ailanthus" koji će biti fokusiran na iskorenjivanje kiselog drveta (Ailanthus altissima) . Kiselo drvo invazivna je strana bilјka koja uzrokuje probleme polјoprivredi, transportu i sektoru zaštite prirode, kao i lokalnom stanovništvu zbog brzog širenja i zarastanja, izjavila je Petra. Goran Tmušić sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu (Srbija) iz Laboratorije za invazivne i alergene bilјke, održao je prezentaciju o uspešnoj saradnji naučnika i lokalne administracije u iskorenjivanju ambrozije i drugih alergenih bilјaka na teritoriji Vojvodine.

Projektni partneri predstavili su pilot mere sprovedene u zaštićenim područjima u ovoj godini i finansijski okvir prethodnih troškova različitih metoda za iskorenjivanja invazivnih bilјaka. Ovi dragoceni podaci biće predstavlјeni u javnom dokumentu pod nazivom „Međusektorske smernice za zajedničko upravlјanje, kontrolu i iskorenjivanje invazivnih stranih vrsta u slivu reke Save". Započeta je analiza pravnog okvira za upravlјanje stranim invazivnim vrstama u zemlјama sliva Save. Nalazi i preporuke ove analize, koja će takođe uklјučiti iskustva projekta Sava TIES, biće predstavlјeni nacionalnim i regionalnim donosiocima odluka u narednoj godini sa cilјem da budu ugrađeni u zakonodavstvo. Nalazi i preporuke namenjeni su zaštiti prirode, polјoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi i biće dostupne široj javnosti.

Ovaj sastanak, iako je održan online, pokazao se izuzetno korisnim za razmenu informacija između partnera i članova SavaParks mreže i uspostavlјanje međusektorske saradnje.

Top of Page