Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Jun 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Nema slike
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.
Datum :  subota, 05 jun 2021
6
7
8
Nema slike
Svetskog dana okeana podsećamo se na vitalnu ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8. juna i to od 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo pomaže ljudima da se prehrane reguliše našu klimu čisti vodu koju pijemo predstavlja izvor mogućih lekova
Datum :  utorak, 08 jun 2021
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Nema slike
Dan borbe protiv isušivanja i poplava
Datum :  četvrtak, 17 jun 2021
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nema slike
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.
Datum :  utorak, 29 jun 2021
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Vesti: Završna konferencija u okviru projekta SeNs WETLANDS i poslednji radni sastanak svih partnera

Vesti: Završna konferencija u okviru projekta SeNs WETLANDS i poslednji radni sastanak svih partnera

U Tompojevcima je 19. februara 2020. godine održana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati i ostvareni ciljevi u okviru projekta SeNs WETLANDS. Konferenciji je prisustvovalo 50 predstavnika zainteresovanih strana i regionalnih i lokalnih vlasti. Pored predstavnika partnerskih institucija, konferenciju su otvorili načelnik opštine Tompojevci, gospodin Zdravko Zvonarić, i župan Vukovarsko-srijemske županije gospodin Božo Galić. Sastanku je prisustvovao i gospodin Darko Cvejić iz zajedničkog sekretarijata (JS), kao i lokalina televizija.

Projekat SeNs WETLANDS je posvećen pronalaženju novih mera za zaštitu vlažnih područja i njihove biološke raznovrsnosti. U proteklih 30 meseci razvijen je integrisan prekogranični sistem za monitoring. U akumulaciji Zobnatica i obalnom području instalirano je devet stanica za senzorsko bežično merenje parametara površinske i podzemne vode i 6 kolektora za ocedne vode. Deset mernih stanica je instalirano na implementacijskim lokacijma na vlažnim delovima područja Tompojevački ritovi. Analize fizičko-hemijskih parametara vode, analitičkim metodama i novom metodom zasnovanom na optičkom senzoru su periodično vršene. Zajednička prekogranična baza podataka, koja uključuje dobijene rezultate analiza voda i rezultate istraživanja biološke raznovrsnosti zaštitnih pojaseva na odabranim područjima, dostupna je široj publici, putem internet stranice projekta SeNs WETLANDS. Flajeri za popularizaciju višenamenskih vegetacionih pojaseva na tri lokalna jezika (srpski, hrvatski i mađarski) i Priručnik sa smernicama za uspostavljanje multifunkcionalnih vegetacionih pojaseva, štampani su i podeljeni lokalnom stanovništvu i zainteresovanim stranama.

Nakon službenog programa na kojem su učestvovali svi partneri, održan je završni radni sastanak svih projektnih timova. Partneri su razgovarali o sprovedenim ciljevima i postignutim rezultatima, kao i planovima za nastavak projekta i buduću saradnju.

Na kraju, partneri iz Srbije su posetili mesta implementacije senzorskih stanica na području Bililo.

Top of Page