Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Jun 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Nema slike
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.
Datum :  subota, 05 jun 2021
6
7
8
Nema slike
Svetskog dana okeana podsećamo se na vitalnu ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8. juna i to od 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo pomaže ljudima da se prehrane reguliše našu klimu čisti vodu koju pijemo predstavlja izvor mogućih lekova
Datum :  utorak, 08 jun 2021
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Nema slike
Dan borbe protiv isušivanja i poplava
Datum :  četvrtak, 17 jun 2021
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nema slike
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.
Datum :  utorak, 29 jun 2021
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Održan otvoreni dan i deveti sastanak partnera u okviru projekta SeNs WETLANDS

Održan otvoreni dan i deveti sastanak partnera u okviru projekta SeNs WETLANDS

Otvoreni dan i deveti sastanak projektnih partnera u okviru projekta Aktivna senzorska mreža za praćenje i procenu životne sredine radi zaštite i pametnog korišćenja močvarnih područja i drugih površinskih voda organizovao je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, 13. novembra 2019. godine u Novom Sadu, u prostorijama PZZP-a.

U okrivu otvorenog dana projektni partneri su prezentovali postignute rezultate i realizovane aktivnosti. Prezentovana je implementacija senzorskog sistema za mernje kvaliteta podzemnih voda (FTN i FERIT), dok su JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ i PZZP predstavili rezultate istraživanja biodiverziteta na projektnim područjima. Otvorenom danu su prisustvovali brojni uvaženi gosti i predstavnici lokalni i regionalni vlasti: javna preduzeća "Vode Vojvodine", "Vojvodinašume" i "Urbanizam Zrenjanin", Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, profesori sa Univerziteta u Novom Sadu (Poljuprivredni fakultet i Prirodno-matematički fakultet), Savez studenata Prirodno-matematičkog fakulteta i NVO: Ekološko udruženje "Zeleni sad" i Udruženje ribara "Deliblatsko jezero". Lokalni mediji (RTV) su izvestili o ovom događaju.

Nakon završetka programa otvorenog dana, održan je interni radni sastanak svih projektnih partnera. Partneri su razgovarali o ostvarenim ciljevima, postignutim rezultatima i preostalim aktivnostima i planovima za završetak projekta. Koordinatorka projekta je ukratko izvestila o podnetom izveštaju o napretku na projektu.

Top of Page