Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Jun 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Nema slike
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.
Datum :  subota, 05 jun 2021
6
7
8
Nema slike
Svetskog dana okeana podsećamo se na vitalnu ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8. juna i to od 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo pomaže ljudima da se prehrane reguliše našu klimu čisti vodu koju pijemo predstavlja izvor mogućih lekova
Datum :  utorak, 08 jun 2021
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Nema slike
Dan borbe protiv isušivanja i poplava
Datum :  četvrtak, 17 jun 2021
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nema slike
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.
Datum :  utorak, 29 jun 2021
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Izveštaj sa radionice o interesima zainteresovanih strana na projektu SeNs WETLANDS

Izveštaj sa radionice o interesima zainteresovanih strana na projektu SeNs WETLANDS

U okviru sastanka koji je organizovan u prostorijama Opštine Bačka Topola, prezentovan je obrazovni program pod nazivom „Uspostavlјanje višefunkcionalnog zelenog pojasa uz vodna tela i stavovi zainteresovanih strana“ i obavlјeno je anketiranje prisutnih korisnika prostora i drugih zainteresovanih strana. Od ukupno prisutnih učesnika, registrovalo se njih 33, među kojima su predstavnici: lokalne samouprave (predsednik opštine, član opštinskog veća i službenik opštinske uprave), ekoloških udruženja „Jezero“, i „Arkus“, ekološko ribolovačkog društva, UG „Zobnatičari“, udruženja lovaca „Panonija“, polјočuvarske službe "Ipon security", upravlјača zaštićenog područja JP „Komgrad“, DTD Severna Bačka Subotica, kao i službe za saradnju i pomoć zajednici „IC/TK“ Bačka Topola. Sastanku su prisustvovali i predstavnici medija: Pannon TV, Magyar Szo, Radio regije Bačka Topola, RTV Novi Sad.

Mišlјenje korisnika prostora je od izuzetnog značaja za pronalaženja optimalnih rešenja za korišćenje zaštitnog zelenog pojasa uz vodno telo. Na osnovu dobijenih podataka planira se izrada smernica za podizanje i održavanje zelenila uz površinske vode, kao i izrada plana ozelenjavanja za jednu deonicu obale akumulacije „Zobnatica“.

Obrazovni program sadržao je sledeće: Cilјevi i zadaci projekta, Obrazloženje izbora mreže mernih stanica na izabranom zaštićenom području u Srbiji (PP „Bačkotopolske doline“) i Hrvatskoj (Tompojevački ritovi), Prikaz mernih stanica i parametara koji se prate standardnim analitičkim i razvijenim senzorskim metodama u bunarima i kolektorima, Prikaz aktivnosti koje sprovodi Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u okviru projekta, Značaj zelenih pojaseva u uklanjanju zagađujućih materija iz difuznih izvora zagađenja, Uslovi za formiranje zelenih pojaseva optimalnih dimenzija i funkcionalnosti, Propisane i preporučene širine zelenih pojaseva u međunarodnom zakonodavstvu, Uloga zainteresovanih strana u formiranju višefunkcionalnih zelenih pojaseva.

Ispitivanje stavova zainteresovanih strana izvršeno je anketiranjem prisutnih, usmenim i pisanim putem. Učesnici su popunili upitnik i liste vrednovanja kvaliteta održanog predavanja.

Top of Page