Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Jun 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Nema slike
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.
Datum :  subota, 05 jun 2021
6
7
8
Nema slike
Svetskog dana okeana podsećamo se na vitalnu ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8. juna i to od 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo pomaže ljudima da se prehrane reguliše našu klimu čisti vodu koju pijemo predstavlja izvor mogućih lekova
Datum :  utorak, 08 jun 2021
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Nema slike
Dan borbe protiv isušivanja i poplava
Datum :  četvrtak, 17 jun 2021
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nema slike
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.
Datum :  utorak, 29 jun 2021
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Održan sedmi sastanak partnera u okviru projekta SeNs WETLANDS

Održan sedmi sastanak partnera u okviru projekta SeNs WETLANDS

Sedmi sastanak svih partnera u okviru projekta "Aktivna senzorska mreža za praćenje i procenu životne sredine radi zaštite i pametnog korišćenja močvarnih područja i drugih površinskih voda" je održan 20. maja 2019. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Koordinatorka projekta je na početku sastanka prikazala finansijski izveštaj i odobrene sertifikate svih projektnih partnera, kao i prihvaćeni izvještaj o realizaciji projekta na kraju trećeg perioda. Doc. dr. sc. Tomislav Keser (FERIT) je govorio o implementiranim bežičnim mernim stanicama.

Dr. Ivana Mihajlović (FTN) prezentovala je nove rezultate laboratorijskih analiza uzoraka vode iz vlažnih područja jezera Zobnatica i Tompojevačkih ritova, upoređujući ih s prethodnim laboratorijskim rezultatima te na temelju toga donela odgovarajuće zaključke. Boris Obrovski je prezentovao razvijeni FOS uređaj koji će se koristiti za laboratorijske analize uzoraka vode iz vlažnih područja jezera Zobnatica i Tompojevačkih ritova. Mario Raguž (JUZPV), je upoznao kolege sa uspešno izvršenim aktivnostima vezanim za edukativni program “Mladi čuvari prirode”. Na kraju sastanka, učesnici su procenili dostignuća u prethodnom periodu i razgovarali o predstojećim aktivnostima predviđenim u periodu P5 i kako optimizovati njihovu realizaciju. Prisutni su takođe razgovarali o objavljivanju rezultata nastalih u okviru SeNs Wetlands projekta u vidu radova na konferencijama i časopisima, i prikazivanju projektnih aktivnosti na internet stranici projekta SeNs Wetlands.

Posle radnog sastanka, članovi timova projektnih partnera FERIT i JUZPV su otišli u Bačku Topolu da posete stanice za merenje parametara vode postavljene na jezeru Zobnatica.

Top of Page