Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Jun 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Nema slike
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.
Datum :  subota, 05 jun 2021
6
7
8
Nema slike
Svetskog dana okeana podsećamo se na vitalnu ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8. juna i to od 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo pomaže ljudima da se prehrane reguliše našu klimu čisti vodu koju pijemo predstavlja izvor mogućih lekova
Datum :  utorak, 08 jun 2021
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Nema slike
Dan borbe protiv isušivanja i poplava
Datum :  četvrtak, 17 jun 2021
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nema slike
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.
Datum :  utorak, 29 jun 2021
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

OTVORENA IZLOŽBA – „ALERGENE BILjKE“

 • Objavljeno u Aktuelnosti
 • Pročitano 98 puta
OTVORENA IZLOŽBA – „ALERGENE BILjKE“

Da li vas u proleće muči jak svrab u nosu i očima, ždrelu i grlu? Da li vam je zapušen nos, povremeno imate povišenu temperaturu, crvene i suzne oči, otok očnih kapaka? Da li ste do sada imali polensku kijavicu? Ako jeste, pa i ako niste, upravo otvorena izložba u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode: „Alergene bilјke", je pravo mesto koje morate posetiti...

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je u petak 14. maja 2021.godine u okviru manifestacije Muzeji za 10I EVROPSKE NOĆI MUZEJA otvorena izložba pod nazivom: „Alergene bilјke". Izložba je realizovana u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu, a autori su dr Marko Nestorović, muzejski savetnik botaničar - herbolog i spec. Miroslav Jovanović, muzejski savetnik konzervator botaničar.

Na otvaranju izložbe su govorili Nataša Sarić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i autor dr Marko Nestorović. Organizator i moderator izložbe je bio dr Oliver Fojkar iz Zavoda.

Nataša Sarić, v.d. direktora Zavoda je izjavila da je bitan segment rada Zavoda širenje svesti javnosti o značaju zaštite prirode. Zbog toga Zavod i organizuje i sprovodi ovakve vaspitno-obrazovne i promotivne aktivnosti. Istakla je da Zavod u poslednjih 10-15 godina ima veoma dobru saradnju sa kolegama iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Saradnja se ogleda na stručnom planu, kroz razmenu terenskih podataka o retkim i ugroženim vrstama, kao i u edukativnom i promotivnom segmentu. U izložbenom prostoru u Novom Sadu predstavlјeno je više izložbi Prirodnjačkog muzeja koje na popularan način otkrivaju tajne prirode i bave se njihovom zaštitom, kao što su: „Skeleti uživo", „Fotograf u carstvu prirode", „Pazi, otrovno" i „Staro i nestalo voće Srbije".

Dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja je naveo da ova kuća obeležava 125 godina postojanja i da je prva specijalizovana ustanova u Srbiji za naučno proučavanje, prezentaciju i zaštitu nacionalne prirodne baštine. Istakao je da se u biološkim i geološkim zbirkama muzeja nalazi više od 2 miliona vrednih eksponata i puno unikatnh holotipova. Izrazio je svoje zadovolјstvo što muzej ponovo gostuje u Novom Sadu sa ovako zanimlјivom izložbom, „Alergene bilјke".

Autor dr Marko Nestorović je istakao da su na izložbi putem postera, fotografija, herbarijumskog materijala i uzoraka iz prirode na stručan, ali i popularan način predstavlјene bilјke našeg okruženja koje izazivaju alergiju. Posetioci se mogu informisati o alergijskim svojstvima polena mnogih bilјaka koje nas okružuju: drveća (breze, leske, crnog i belog bora, jele, javora, tuje, omorike, cera, hrasta), zatim trava (popino prase, lisičji rep, pšenica, ovas, ječam, kukuruz, raž, trska), kao i korova i zelјastih bilјaka (štir, pepelјuga, kopriva, pelen, iva ...).

Posebna pažnja na izložbi je posvećena alergenim osobinama ambrozije, kao i uputstvima kako se izobriti sa ovim uzročnikom alergije. Ambrozija je najpoznatija i najopasnija alergena bilјka na svetu poreklom iz Severne Amerike, čije je seme uneseno u Evropu sredinom 19. veka. Prvi put na Balkanu je registrovana četrdesetih godina 20 veka, a sve do sedamdesetih godina prošlog veka nije predstavlјala problem. Nјen polen izaziva alergiju kod 10 odsto lјudi, a uzročnik je 50-60 odsto svih polenskih alergija. Kod najosetlјivijih osoba 8-20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna stablјika produkuje 1-8 milijardi polenovih zrna.

Izložbu prati monografija Priručnik za Alergene bilјke, koja detalјno objašnjava biološki aspekt alergenih bilјaka i medicinski aspekt alergija.

Ovom prirlikom želimo da se zahvalimo svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove izuzetno značajne izložbe, pre svega kolegama iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu: autorima dr Marku Nestoroviću i spec. Miroslavu Jovanoviću, direktoru dr Milanu Paunoviću i Aleksandri Savić muzejskom savetniku i kolegama iz Zavoda: Nataši Sarić, v.d. direktoru Zavoda, kao i Darku Timotiću, Nebojši Stojanoviću, Snežani Đekić, Svetlani Bošković i Nikoli Daniloviću na tehničkoj pomoći pri realizaciji izložbe.

Obzirom na značaj teme izložba će biti otvorena do kraja 2021.godine.

Tekst: Oliver Fojkar

Foto: Vladimir Dobretić

Top of Page