Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
geoportal

Ekološka mreža

mapa

REZERVAT BIOSFERE "BAČKO PODUNAVLJE"

logo-unesco-mab
Zbrinjavanje
coopMDD projekat
logo-sava-ties
logo-lifeline-mdd

Događaji

Maj 2022
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti gradjana i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja. Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvek izgubljene. Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet, koji nam obezbeđuje ne samo materijalna bogatstva, već i duhovno zdravlje, temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Takođe je dogovoreno da zaštita i održivo korišćenje biodiverziteta treba da bude briga celog čovečanstva na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u borbi protiv siromaštva.
Datum :  nedelja, 22 maj 2022
23
24
Nema slike
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.
Datum :  utorak, 24 maj 2022
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Duvan je drugi glavni uzrok umiranja u svetu. Godine 1967. održana je Prva svetska konferencija o pušenju i zdravlju, a godine 1971. Svetska zdravstvena organizacija odlučuje se za sistemsku borbu protiv pušenja duvana i pušenje je definisano kao bolest zavisnosti.
Datum :  ponedeljak, 30 maj 2022
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Mlada ženka orla belorepana (Haliaeetus albicilla) je uspešno izlečena u prihvatilištu ZOO vrta Palić, i nakon punih mesec dana (objavljen tekst 15.05.2021.) uspela je da povrati zdravstvenu i fizičku kondiciju koja joj je potrebna kako bi nastavila sa normalnim životom u prirodi. Kada su u pitanju mlade jedinke orlova belorepana, one nisu vezane za teritoriju, tako da se nakon oporavka mogu vratiti na bilo koje odgovarajuće područje. Ipak, u ovom slučaju Tim za zbrinjavanje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je odlučio da se jedinka vrati blizu mesta gde je i pronađena, jer se u blizini nalaze šume i više otvorenih voda, što čini idealno stanište za ovu vrstu. Obzirom da su se obe jedinke belorepana uspešno vinule u nebo, čitava akcija spašavanja je imala srećan epilog.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je 28. maja 2021. godine otvorena izložba „Karavan za klimu 3.0". Izložba je realizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada.

Na otvaranju izložbe su govorili: dr Slobodan Puzović - pomoćnikdirektora PZZP, mr Dragica Branković - v.d. načelnik, Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Grada Novog Sada i M.Bertrand Millet - ataše za saradnju Ambasade Francuske u Srbiji koji je i otvorio izložbu.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta. Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke.

Karavan za klimu je projekat koji je osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Kancelarije Programa UN za razvoj u Srbiji. Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, "Karavan za klimu 3.0" ima za cilј podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta.

Izložba „Karavan za klimu" će se u Zavodu u Novom Sadu zadržati kratko, do 8.juna 2021.godine, a potom će kao i svi drugi karavani nastaviti svoj put po Srbiji.

27.05.2021.

U okviru projekta „Očuvanje staništa sliva reke Save kroz međunarodno upravljanje invanzivnim vrstama" (Preserving Sava River Basin Habitats through Transnational Management of Invansive Alien Species) – Sava TIES, održan je promotivni skup 26. maja 2021. godine, u prostorijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Projekat je deo programa Dunavske transnacionalne saradnje INTERREG V-B (INTERREG DTP) , koji ima za cilј pronalaženje efikasnog rešenja za upravlјanje invazivnim stranim vrstama, smanjenje fragmentacije staništa i pobolјšanje povezanosti transnacionalnih ekoloških koridora reke Save sa pritokama. Uspešna kontrola invazivnih vrsta se zasniva na međusektorskoj saradnji i jačanju mreže SavaParks.

Na skupu su članovi projektnog tima predstavili projekt Sava TIES, rezultate i buduće perspektive. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je koordinator dva radna paketa:

· radni paket 4: Međunarodni pristup u upravljanju invanzivnim stranim vrstama;

· radni paket 5: Pilot područja za suzbijanje invanzivnih stranih vrsta.

U okviru radnog paketa 4, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je, zajedno sa spoljnim saradnicima, izradio protokol „Mapiranje i protokol upravljanja stranim invanzivnim vrstama" i studiju pod nazivom „Studija korišćenja zemljišta". Pored studija, projektni tim je vodio izradu mobilne aplikacije za kartiranje invazivnih vrsta u slivu reke Save (integrisanu u Evropsku mrežu izveštavanja o invazivnim vrstama - EASIN).

U okviru radnog paketa 5, projektni tim je izradio priručnik „Pregled najbolje prakse u upravljanju, kontroli i suzbijanju invanzivnih stranih vrsta". U saradnji sa partnerima i njihovim pilot područjima, projektni tim je izradio i „Zajednički izveštaj o rezultatima sa pilot područja i plan prenosa iskustava".

Kao rezultat sumiranja rezultat prikupljenjih na projektu, projektni tim Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode je izradio studiju „Međusektorske smernice za zajedničko upravljanje, kontrolu i iskorenjivanje stranih invanzivnih vrsta".

U okviru projekta, za upravljače i korisnike zaštićenih područja održana je obuka o upravljanju invazivnim vrstama, kao i prilagođena edukacija u osnovnim školama u Posavini.

Skupu su prisustvovali brojni uvaženi gosti i predstavnici regionalni vlasti: javna preduzeća „Vode Vojvodine", „Srbijavode", „Nacionalni park Fruška gora", Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Zavod za urbanizam Vojvodine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Prirodnjački muzej, Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, kao i dva partnera na projektu: Pokret gorana Sremska Mitrovica i JP „Vojvodinašume".

Posle predstavljanja projekta i njegovih rezultata, usledio je prigodan koktel.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je i ove godine uzeo učešće na Sajmu stučnog usavršavanja studenata na PMF-u u Novom Sadu. Sajam je organizovan petu godinu zaredom od strane Saveza studenata PMFa, Studentskog parlamenta Prirodno-matematičkog fakulteta Novog Sada i Studenta prodekana. Sajam je održan na fakultetu 20. maja 2021. godine o trajao je od 10 do 16 časova.

Ovim projektom organizatori žele da svojim kolegama približe kako izgleda razgovor za posao, upoznavanje sa raznim firmama, načinima poslovanja kao i mogućost zaposlenja ili ostvarivanja stručne prakse. Sajam je namenjen pre svega studentima završnih godina, ali isto tako i kolegama nižih godina studija kojima pruža mogućnost volontiranja u nekoj od firmi.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je na Sajmu studentima biologije, ekologije, zaštite životne sredine, poljoprivrede i drugima preneo znanja i iskustva o radu i rezultatima postignutim na zaštiti prirode Vojvodine, mogućnostima za ostvarivanje prakse, volontiranja i zaposlenja. Nastup je bio veoma zapažen i podeljen je veći broj Ličnih karti PZZP i štampanih materijala o Prirodnjačkoj izložbi i retkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Na sajmu su učetvovali stručni saradnici Marija Caran Pavlović i dr Oliver Fojkar.

Jedan od dva belorepana (Haliaeetus albicilla) koji je pronađen iznemogao prošle nedelјe u Odžacima (objavlјen tekst 15.05.2021.), a nakon toga zbrinut u prihvatilište ZOO vrta Palić, vrlo brzo se oporavio. Bez obzira na kišu i druge teške vremenske uslove, u četvrtak, 20.05.2021. godine se uspešno vinuo u nebo iznad svog staništa i potom kružio oko 15 minuta. Nakon reprezentativnog leta, orao je odabrao jedan veliki stari hrast na koji je i sleteo.

Tekst: PZZP

Foto: TV KANAL 25 Odžaci

POKRAJINSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE

Srdačno Vas pozivamo na otvaranje izložbe koju realizujemo u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada:

„KARAVAN ZA KLIMU"

 

Na otvaranju izložbe će govoriti:

Nataša Sarić - v.d.direktor, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

mr Dragica Branković - v.d. načelnik, Gradska uprava za zaštitu životne sredine,Grad Novi Sad

M. Bertrand Millet - ataše za saradnju Ambasade Francuske u Srbiji

 

Petak 28. maj 2021. u 12.00 časova

POKRAJINSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE

Radnička 20a, Novi Sad

DOBRO DOŠLI!

Brzom i zajedničkom intervencijom državnih organa - Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko – lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirde, LU „Mostonga" i Veterinarske ambulante „Šapica" iz Odžaka, 13.05.2021. godine, dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla) spašena su od skoro sigurne smrti.

Tokom svojih redovnih lovočuvarskih aktivnosti Damir Ivanović iz LU „Mostonga" je primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, što je kod lovočuvara izazvalo sumnju da nešto nije u redu, te je to odmah i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili Republičke i Pokrajinske inspekcijske organe.

S obzirom na to da se sve dešava oko 20 časova, kao i na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, klјučni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć. Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinrske ambulante „Šapica" u Odžacima, gde im je pružena prva pomoć od strane Tanje Jovanović dr vet. medicine, gde su ptice i dočekale jutro do dolaska Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divlјih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će i ostati na lečenju do oporavka, a nakon čega će biti vraćeni u prirodu.

Tekst: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Da li vas u proleće muči jak svrab u nosu i očima, ždrelu i grlu? Da li vam je zapušen nos, povremeno imate povišenu temperaturu, crvene i suzne oči, otok očnih kapaka? Da li ste do sada imali polensku kijavicu? Ako jeste, pa i ako niste, upravo otvorena izložba u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode: „Alergene bilјke", je pravo mesto koje morate posetiti...

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je u petak 14. maja 2021.godine u okviru manifestacije Muzeji za 10I EVROPSKE NOĆI MUZEJA otvorena izložba pod nazivom: „Alergene bilјke". Izložba je realizovana u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu, a autori su dr Marko Nestorović, muzejski savetnik botaničar - herbolog i spec. Miroslav Jovanović, muzejski savetnik konzervator botaničar.

Na otvaranju izložbe su govorili Nataša Sarić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i autor dr Marko Nestorović. Organizator i moderator izložbe je bio dr Oliver Fojkar iz Zavoda.

Nataša Sarić, v.d. direktora Zavoda je izjavila da je bitan segment rada Zavoda širenje svesti javnosti o značaju zaštite prirode. Zbog toga Zavod i organizuje i sprovodi ovakve vaspitno-obrazovne i promotivne aktivnosti. Istakla je da Zavod u poslednjih 10-15 godina ima veoma dobru saradnju sa kolegama iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Saradnja se ogleda na stručnom planu, kroz razmenu terenskih podataka o retkim i ugroženim vrstama, kao i u edukativnom i promotivnom segmentu. U izložbenom prostoru u Novom Sadu predstavlјeno je više izložbi Prirodnjačkog muzeja koje na popularan način otkrivaju tajne prirode i bave se njihovom zaštitom, kao što su: „Skeleti uživo", „Fotograf u carstvu prirode", „Pazi, otrovno" i „Staro i nestalo voće Srbije".

Dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja je naveo da ova kuća obeležava 125 godina postojanja i da je prva specijalizovana ustanova u Srbiji za naučno proučavanje, prezentaciju i zaštitu nacionalne prirodne baštine. Istakao je da se u biološkim i geološkim zbirkama muzeja nalazi više od 2 miliona vrednih eksponata i puno unikatnh holotipova. Izrazio je svoje zadovolјstvo što muzej ponovo gostuje u Novom Sadu sa ovako zanimlјivom izložbom, „Alergene bilјke".

Autor dr Marko Nestorović je istakao da su na izložbi putem postera, fotografija, herbarijumskog materijala i uzoraka iz prirode na stručan, ali i popularan način predstavlјene bilјke našeg okruženja koje izazivaju alergiju. Posetioci se mogu informisati o alergijskim svojstvima polena mnogih bilјaka koje nas okružuju: drveća (breze, leske, crnog i belog bora, jele, javora, tuje, omorike, cera, hrasta), zatim trava (popino prase, lisičji rep, pšenica, ovas, ječam, kukuruz, raž, trska), kao i korova i zelјastih bilјaka (štir, pepelјuga, kopriva, pelen, iva ...).

Posebna pažnja na izložbi je posvećena alergenim osobinama ambrozije, kao i uputstvima kako se izobriti sa ovim uzročnikom alergije. Ambrozija je najpoznatija i najopasnija alergena bilјka na svetu poreklom iz Severne Amerike, čije je seme uneseno u Evropu sredinom 19. veka. Prvi put na Balkanu je registrovana četrdesetih godina 20 veka, a sve do sedamdesetih godina prošlog veka nije predstavlјala problem. Nјen polen izaziva alergiju kod 10 odsto lјudi, a uzročnik je 50-60 odsto svih polenskih alergija. Kod najosetlјivijih osoba 8-20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna stablјika produkuje 1-8 milijardi polenovih zrna.

Izložbu prati monografija Priručnik za Alergene bilјke, koja detalјno objašnjava biološki aspekt alergenih bilјaka i medicinski aspekt alergija.

Ovom prirlikom želimo da se zahvalimo svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove izuzetno značajne izložbe, pre svega kolegama iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu: autorima dr Marku Nestoroviću i spec. Miroslavu Jovanoviću, direktoru dr Milanu Paunoviću i Aleksandri Savić muzejskom savetniku i kolegama iz Zavoda: Nataši Sarić, v.d. direktoru Zavoda, kao i Darku Timotiću, Nebojši Stojanoviću, Snežani Đekić, Svetlani Bošković i Nikoli Daniloviću na tehničkoj pomoći pri realizaciji izložbe.

Obzirom na značaj teme izložba će biti otvorena do kraja 2021.godine.

Tekst: Oliver Fojkar

Foto: Vladimir Dobretić

Imamo zadovolјstvo da Vas pozovemo na otvaranje izložbe koju organizujemo

u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu:

ALERGENE BILJKE

Autori: dr Marko Nestorović i spec. Miroslav Jovanović

Na otvaranju izložbe će govoriti:

Nataša Sarić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode,

dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i

autor dr Marko Nestorović, muzejski savetnik botaničar - herbolog.

 

Manifestacija se održava uz pridržavanje svih mera koje se odnose

na sprečavanje i suzbijanje bolesti KOVID-19.

 

Petak 14. maj 2021.u 12.00 časova

POKRAJINSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE

Radnička 20a, Novi Sad

DOBRO DOŠLI!

 

Pozivamo vas da nas posetite na manifestaciji

MUZEJI ZA 10

i Evropska noć muzeja

12 – 18. maj 2021. godine

 

Program:

Stalna postavka:

„PRIRODNJAČKA POSTAVKA" – prikaz bogatstva biološke i geološke raznovrsnosti Vojvodine

 

Tematske izložbe:

„ALERGENE BILJKE" - autori: dr Marko Nestorović i spec. Miroslav Jovanović. Izložba se organizuje u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu. Otvaranje izložbe je u petak 14.5.2021.godine u 12 časova..

„ŠKOLA NA RECI" - edukativno-interaktivna izložba čija glavna tema je ekološki značaj reka i poplava. Izložba je nastala u okviru projekta: „Program prekograničnog upravlјanja za planirani rezervat biosfere „Mura –Drava-Dunav" u pet država – coop MDD".

„BAŠTINA MOGA GRADA, K'O MALO VODE NA DLANU" - izložba članova Udruženja likovnih umetnika „LIKUM" Novi Sad.

 

Manifestacija se održava uz pridržavanje svih mera koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje bolesti KOVID-19.

Radno vreme u toku manifestacije "Muzeji za 10" je : od 10 do 18 časova,

a za Evropsku noć muzeja u subotu 15. maja od 10 do 22 časa.

POKRAJINSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE, Radnička 20a, Novi Sad

Ulaz je slobodan.

 

DOBRO DOŠLI!

Top of Page