Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
 
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25

Ekološka mreža

mapa
coopMDD projekat
logo-pannoneagle

Događaji

April 2017
pon uto sre čet pet sub ned
1
Nema slike
Od 1. aprila 1966. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode se brine o zaštiti i očuvanju prirode na prostoru Vojvodine , kao i o prirodnjačkim studisjkim zbirkama nasledenim od Poljoprivrednog arhiva. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode prestao je sa radom 1993. godine kada je na teritoriji Srbije formiran jedinstveni Zavod za zaštitu prirode Srbije u čijem sastavu je Pokrajinski zavod funkcionisao kao radna jedinica u Novom Sadu. Stvaranjem zakonske osnove u Zakonu o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“ br. 36/09), od RJ u Novom Sadu, osnovan je Odlukom Skupštine AP Vojvodine 16. februara 2010. godine, a sa radom zapoceo 1. aprila 2010. godine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
Datum :  subota, 01 april 2017
2
3
4
5
6
7
Nema slike
Svetski dan zdravlјa (engl. World Health Day) obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokrovitelјstvom Svetske zdravstvene organizacije. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlјa donesena je na 1. skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.
Datum :  petak, 07 april 2017
8
9
10
11
Nema slike
U Srbiji se 11-tog aprila obeležava Dan zaštite prirode koji je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima. Dan zaštite prirode, ustanovlјen 2009. godine Zakonom o zaštiti prirode obeležava se sa cilјem da se najšira javnost podseti na ulogu i značaj zaštite nacionalne prirodne baštine.
Datum :  utorak, 11 april 2017
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Ovaj praznik ima za cilј da poveća svest lјudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.
Datum :  subota, 22 april 2017
23
24
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Zavod za zaštitu prirode Srbije je stručna ustanova koja obavlјa delatnost zaštite i unapređenja prirodne baštine Srbije, osnovana 30. aprila 1948. godine kao Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti Srbije.
Datum :  nedelja, 30 april 2017

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Pretplata na listu

Želite da budete obavešteni o manifestacijama koje organizuje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode?

2. SIMPOZIJUM O ZAŠTITI PRIRODE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM: „ZAŠTITA PRIRODE - ISKUSTVA I PERSPEKTIVE“

50-slideshow

Evropski parlament raspravlja o reci Savi

 • Objavljeno u Aktuelnosti
 • Pročitano 1906 puta
Evropski parlament raspravlja o reci Savi

++ Povoljne okolnosti i pretnje za jednu od najvrednijih reka Evrope ++
++ Jedinstveni potencijal za utvrđivanje prirodne kontrole poplava ++

Brisel, Radolfcel, 28. mart 2017.

Reka Sava, jedna od poslednjih živih reka centralne Evrope, je danas dobila vrednu pažnju u Briselu. Fondacija za zaštitu prirode EURONATUR i Evropska Međunarodna Asocijacia za Vlažna staništa (European Association of Wetlands International) su učinile da problemi reke Save budu razmatrani u Evropskom parlamentu. "Sava je jedna od evropskih ekološki najvrednijih reka. Međutim, Sava je veoma ugrožena mnogim infrastrukturnim projektima ", rekao je direktor EURONATUR Gabrijel Schvaderer.

Domaćin konferencije je bio član evropskog parlamenta Igor Šoltes (Greens / EFA). Evropska Komisija je prisustvovala konferenciji, kao i članice SavaParks mreže (SavaParks Network) - udruženja za zaštitu prirode i upravaljači zaštićenih područja duž Save. Mreža, čiji je član EURONATUR, je prvi prekogranični glas za zaštitu reke Save. "Sava je na raskrsnici. Imamo priliku i znanja da sačuvamo ovaj zeleni pojas i istovremeno poboljšamo kontrolu od poplava. Me]utim moramo da stavimo ovo znanje u funkciju, zašto nam je hitno potrebna podrška na evropskom nivou ", rekao je Gabrijel Švadere (Gabrijel Schvaderer). Na kraju krajeva, četiri države u slivu reke Save (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija) su članice EU ili zemlje kandidati.

Prethodno, predstavnici nevladinih organizacija i upravljača zaštićenih područja su samo reagovali na ugrožavanje prirode. Umesto toga, sada je organizacija SavaParks Network razvila ekološku viziju za reku u celini, koja omogućava pokretanje napora na očuvanju prirode u pozitivnom smeru.

Evropski Parlament je danas video prezentaciju "Bela Knjiga Reke Save"("Sava White Book"). Više od godinu dana, konsultantska kuća iz Beča "FLUVIUS" prikupljala je podatke o Savi i njenim pritokama, analizirala satelitske snimke i napravila proračune u saradnji sa organizacijama EURONATUR, RIVERWATCH i SavaParks Network kao deo kampanje "Sava Plavo Srce Evrope" ("Save the Blue Heart of Europe"). Bela knjiga daje prvi kompletni opis i ekološki značaj ove jedinstvene reke i neposredne opasnosti i zaštite od poplava, hidroenergetskih projekata, izgradnje plovnih puteva i eksploatacije šljunka. Još značajnije, međutim, Bela knjiga precizno naglašava mogućnosti za poboljšanje kontrole poplava i očuvanja reke Save kao zelenog pojasa. Zaštita od poplava je veliki problem duž reke Save ne samo zbog poplava koje su se desile u maju 2014. godine. Bela knjiga daje konkretne predloge za kontrolu poplava koje rade u skladu sa prirodom, a ne u suprotnosti sa njom. Ona identifikuje 143 oblasti duž Save koje su veoma bitne za prirodnu regeneraciju. Nakon vraćanja u prirodno stanište, ukupno 185.000 hektara nekadašnjih plavnih šuma i livada mogu biti poplavljene i time ublažiti poplavne talase. Tokom poplava na ovaj način, 3.1 milijarda kubnih metara vode može biti prirodno zadržano.

Predstavnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Briselu na raspravi o reci Savi u Evropskom parlamentu je bio dr Slobodan Puzović, pomoćnik direktora za sektor zaštite prirode, ornitolog. On je održao prezentaciju pod nazivom „Restoration potential and retention role of Bosut-Spačva forest and Obedska bara areas on Sava River basin", tokom koje je posebno istakao značaj Posavine za lokalne zajednice i prirodu, kroz ublažavanje opasnosti od velikih poplava, negativnih uticaja klimatskih promena i obezbeđivanje uslova za opstanak živog sveta i održivi razvoj. Posebu pažnju posvetio je području Bosutskih šuma i aktivnostima da se taj prostor ponovo poveže sa rekom Savom i posluži kao retenzija prilikom nailasaka velikih vodenih talasa, istakavši da je to najveće i najznačajnije područje za restauraciju u celom slivu reke Save. Ukazao je na veliki značaj Obedske bare, kao najvećeg očuvanog prirodnog plavnog područja u Srbiji (12.000 hektara), tokom katastrofalnih poplava u maju 2014, istakavši da je ona prihvatanjem preko 200. miliona metara kubnih vode značajno rasteretila korito Save i sprečila još veće negativne posledice po naselja i poljoprivredno zemljište. Na kraju je zakljućio da smo svi odgovorni da čuvamo jedinstvenu prirodnu baštinu Posavine, da je unapređujemo i održivo koristimo.

 

Dodatne informacije:

• Sava je najduža reka na Balkanskom poluostrvu. Pored svojih 926 kilometara od izvora u Sloveniji do Beogradu, gde se uliva u Dunav, pored reke se nalazi 103.800 hektara plavnih šuma i 25.000 hektara plavnih livada. Ovo je bez premca u Evropi i obiluje impresivnim biodiverzitetom: oko 900 parova bele rode koje žive u selima duž Save, i više od 80 parova belorepana koji žive u poplavnim šumama.
• Više informacija: http://balkanrivers.net/en/kei-areas/sava-river
• Preuzimanje "Sava White Book: main study; map annex"

• SavaParks Network se sastoji od 21 članice i ima za cilj da radi na efikasnijoj upravi zaštićenih područja i da zaštiti reku celom dužinom bez obzira na granice. Ova organizacija radi na zaštiti i održivom korišćenju rečnog pejzaža.
• Wetlands International – European Association je koalicija osam evropskih nevladinih organizacija (uključujući EURONATUR) koje rade na zaštiti evropskih močvara, bara i reka. Više informacija na: https://europe.vetlands.org/our-netvork/members/
• Kampanja "Save the Blue Heart of Europe" ima za cilj da sačuva najvrednije reke na Balkanu. Koordinatori Euronatur i RIVERWATCH, sprovode aktivnosti u saradnji sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. Više informacija na: www.balkanrivers.net

Top of Page