Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
 
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25

Ekološka mreža

mapa
coopMDD projekat

Događaji

Jun 2017
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Nema slike
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.
Datum :  ponedeljak, 05 jun 2017
6
7
8
Nema slike
Svetskog dana okeana podsećamo se na vitalnu ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8. juna i to od 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo pomaže ljudima da se prehrane reguliše našu klimu čisti vodu koju pijemo predstavlja izvor mogućih lekova
Datum :  četvrtak, 08 jun 2017
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Nema slike
Dan borbe protiv isušivanja i poplava
Datum :  subota, 17 jun 2017
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nema slike
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.
Datum :  četvrtak, 29 jun 2017
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Pretplata na listu

Želite da budete obavešteni o manifestacijama koje organizuje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode?

2. SIMPOZIJUM O ZAŠTITI PRIRODE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM: „ZAŠTITA PRIRODE - ISKUSTVA I PERSPEKTIVE“

50-slideshow

Poruka Sekretarijata Konvencije o biološkoj raznovrsnosti povodom Internacionalnog dana žena 8.marta 2017.godine

 • Objavljeno u Aktuelnosti
 • Pročitano 1204 puta
Poruka Sekretarijata Konvencije o biološkoj raznovrsnosti povodom Internacionalnog dana žena 8.marta 2017.godine

Žene u poslovnom svetu koji se menja – Planeta 50-50 u 2030

Ovogodišnja tema Internacionalnog dana žena ističe žene u poslovnom svetu koji se menja, i postavlja naše kolektivne poglede u cilju pravljenja rodne ravnopravnosti do 2030. godine.

Važnost rodne ravnopravnosti u cilju postizanja održivog razvoja prepoznat je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kroz uključivanje rodne ravnopravnosti kao cilja Agende za održivi razvoj u 2030. godini, i naglašavajući njegovu važnost za ostvarivanje svih ciljeva održivog razvoja. Predstavnici Konvencije o biološkoj raznovrsnosti su takođe prepoznali značaj rodne ravnopravnost za postizanje Konvencije i njenog strateškog plana za biodiverzitet 2011-2020. Potpuno i ravnopravno učešće žena u radu sa prirodnim resursima, od malih poljoprivrednih do upravljanja zaštićenim područjima, može da poveća efikasnost, pristup očuvanju i održivo korišćenje biodiverziteta. Postojeće barijere mogu se prevazići jednakim pristupom resursima i uslugama, kao što su zemljište, voda, tehnologija i sredstva.

Brojne države preduzimaju korake usvajanja politike i programa koji mogu preduprediti ograničenja sa kojima se suočavaju žene u ravnopravnom dobijanju poslova u oblastima kao što je održiva poljoprivreda, očuvanje biodiverziteta i dr. U Petom Nacionalnom izveštaju na Konvenciji i biološkoj raznovrsnosti, Burkina Faso je izvestila da je nacionalno Ministarstvo za promociju žena i rodne ravnopravnosti finansiralo 273 grupe žena kroz program razvojnog zapošljavanja, kako bi promovisalo ravnopravan odnos muškaraca i žena u proizvodnom sektoru poljoprivrede. U Južnoj Afici, program „Rad za vodu“, koji podrazumeva uklanjanje invazivnih biljnih vrsta iz vodenih slivova i obezbeđivanje posla članovima lokalne zajednice, sa ciljem zapošljavanja 60% žena kao osoblja. Od 1995. godine, više od jednog miliona hektara invazivnih biljaka je uklonjeno, a oko 20.000 ljudi, od kojih su 52% bile žene, imali su koristi od zapošljavanja i obuke. Takođe, treba menjati politiku zastupljenosti žena u onome što je poznato kao neformalna ekonomija - područje rada koji se obično karakteriše nedostatkom minimalne zarade, standarda uslova rada, odnosno nezaposlenost ili invalidnost. Ovo se naročito odnosi na žene koje rade sa prirodnim resursima, kao što su ribarstvo, šumarstvo i poljoprivreda, gde žene mogu dobijaju malo ili nimalo nadoknade za svoj rad Neke zemlje su preduzele mere da se zakonski prepoznaje rad koji obavljaju žene u tim oblastima, što im zauzvrat omogućava da iskoriste osiguranje za slučaj nezaposlenosti i penziju.

Još jedan važan aspekt za napredovanje žena je mogućnost da žene da preuzmu netradicionalne uloge u odnosu na očuvanje i održivo korišćenje biodiverziteta. Jedan takav primer je zapošljavanje žena iz lokalnih zajednica u ženskoj jedinici „Crne mambe“ (Black Mambas) koja se bori protiv krivolova u Rezervatu prirode „Balule“ (Balule) u Južnoj Africi, koja je doprinela kvalitetu lokalnog načina života uz istovremeno poboljšanje ishoda očuvanja. Ovi ženski rendžeri učestvuju u ternskim patrolama protiv krivolova, kao i obrazovnim programima u zajednici. Od svog osnivanja, „Crne mambe“ su doprinele smanjenju 76% krivolova. Slično tome, zapošljavanje ženskih rendžera u Nacionalnom parku „Virunga“ (Virunga), pored toga što pomaže ženama postanu aktivni učesnici u rekonstrukciju Demokratske Republike Kongo, doprinosi pozitivnim rezultatima očuvanja.

Bavljenje rodnim pitanjima u svetu rada zahteva borbu protiv duboko ukorenjenih društvenih normi i obrazaca koji održavaju nejednakosti između muškaraca i žena. Borba protiv tih normi zahteva obezbeđivanje jednakog pristupa resursima i uslugama. To znači politiku podrške kako bi se omogućilo ženama da ostvare, istraju i napreduju u poslovnom svetu. To znači promenu naših stavovova o tome šta se smatra "ženskim poslom" – ka pravednijoj i održivoj budućnosti za sve.

Top of Page