Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Decembar 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Nema slike
Skupština UN-a proglasila je 2003. godine 11. decembar međunarodnim danom planina, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog skretanja pažnju na značaj planina i održivog razvoja za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.
Datum :  subota, 11 decembar 2021
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Početak kampanje od nacionalnog značaja „Ne pali strnjiku!", sa cilјem da se zaustavi štetna praksa palјenja žetvenih ostataka, i time spreče požari koji dovode do zagađenja vazduha, uništavaju okolinu i imovinu, svečano je obeležen 4. septembra u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović navela je da će kampanjom biti skrenuta pažnja na štetnost i kažnjivost palјenja bilјnih ostataka na njivama nakon žetve, ali i na savete kako da se oni zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlјe i bezbednost lјudi.

„Na sastancima Radne grupe na nivou Vlade Srbije zaklјučili smo da palјenje žetvenih ostataka koje počinje u ovo doba godine znatno narušava kvalitet vazduha i ukupno stanje životne sredine. Samo u prošloj godini, zabeleženo je oko 15.000 požara na otvorenom, što je ne samo štetno nego i protivzakonito. Iako postoji kaznena politika, nadam se da će kampanja koju sprovodi Ministarstvo koje vodim, doprineti da se svest svakog pojedinca podigne na viši nivo i da se već u ovoj sezoni smanji broj požara i kazni. Pozivam polјoprivrednike i sve građane Srbije da učine korak napred i da ne pale žetvene ostatke, jer je ovo zajednička borba za sve nas i buduće generacije", rekla je Vujović.

Kampanja je, dodaje ona, rezultat dobre saradnje Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a realizuje se uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kontinuirano podržavamo Vladu Srbije u podizanju svesti javnosti o šteti i opasnostima koje palјenje strnjike izaziva i apelima da se polјoprivrednici okrenu bezbednim metodama odlaganja žetvenih ostataka, poručio je stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš.

„Ovogodišnja kampanja „Ne pali strnjiku" deo je aktivnosti za smanjenje zagađenja vazduha i životne sredine, koje sprovodimo u okviru inicijative „EU za zelenu agendu u Srbiji". Zajedno sa nacionalnim i lokalnim institucijama radimo na tome da zaštitimo zdravlјe i bezbednost lјudi, očuvamo biodiverzitet i smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte", rekao je Beriš.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva izjavila je da je srećna što može da se pridruži pokretanju kampanje koja podiže svest o opasnostima koje nosi spalјivanje strnjike – „Ne pali strnjiku!".

„Kampanju, zahvalјujući fondovima EU, sprovode naši partneri iz UNDP-a i relevantna ministarstva. Zakonodavstvo EU snažno obeshrabruje spalјivanje strnjike, jer je naučno dokazano da je to više štetno nego korisno, da nosi brojne rizike kao što su požari, zagađenje vazduha i degradacija zemlјišta. Polјoprivredna produktivnost zavisi od zdravih ekosistema koji su u srži Evropskog zelenog dogovora - obećanje EU da će postati klimatski neutralna do 2050. godine, između ostalog smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i obnavlјanjem biodiverziteta", navela je Halačeva.

Preuzeto sa sajta Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije:

https://www.ekologija.gov.rs/saopstenja/vesti/pocela-kamapanja-od-nacionalnog-znacaja-ne-pali-strnjiku

Novi Sad, 29.8.2023.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je u utorak 29.avgusta 2023. godine otvorena izložba pobedničkih fotografija međunarodnog foto-konkursa „Viki voli Zemlјu, Srbija 2023".

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili Ivan Matejić ispred organizatora foto konkursa, Zorana Milićević, predcednica žirija za izbor najbolje fotografije i dr Oliver Fojkar, član žirija ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Na foto-konkursu je učestvovalo više od 80 učesnika, profesionalnih fotografa, entuzijasta i lјubitelјa prirode sa tačno 2.705 fotografija, čime je
postavlјen apsolutni rekord u dosadašnjim izdanjima takmičenja na prostoru Srbije! Konkurs je počeo 15. juna i trajao do 9. jula 2023. godine.

Izložbu čini deset najbolјih fotografija po oceni stručnog žirija. Ove
fotografije nastavlјaju dalјe takmičenje na međunarodnom nivou. Među nagrađenima su autori Miloš Krstić, Gafče, Eovena87, Ivan Bukvić i Marko Dekić. Pobednik ovogodišnjeg foto-konkursa Viki voli zemlјu u Srbiji, za 2023. godinu je autor Miloš Krstić sa fotografijom „Divlјi konji na Stolovima"! Nagradu za drugo mesto dobila je fotografija „Pčelarice u Zemunu", koja je delo Ivana Bukvića. Treće mesto osvojila je fotografija „Šarenilo Vojvodine", autora Marka Dekića.

Dodelјene su nagrade u kategorijama Zavoda — najlepša fotografija strogo zaštićene vrste (Zavoda za zaštitu prirode Srbije) i najlepša fotografija sa prostora AP Vojvoda (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode), obe autora Ivana Bukvića. Najlepšu makro-fotografiju poslao je takođe Ivan Bukvić, najviše fotografija na konkursu poslala je Jasna Knežević, a najviše različitih fotografija zaštićenih vrsta delo su Stanislava Budisavlјevića.

Više informacija o samom takmičenju i izložbi može se videti na zvaničnom sajtu (https://www.wle.rs/izlozba.html) i Instagramu foto konkurs Viki voli Zemlju.

Izložba će u Zavodu trajati do petka 22. septembra 2023. godine, a ulaz je slobodan.

Pozivamo vas na svečano otvaranje izložbe pobedničkih fotografija međunarodnog foto-konkursa

„Viki voli Zemlјu 2023"

 

Utorak 29. avgust 2023. godine u 18 časova.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode,

Radnička br. 20a, Novi Sad

Dobrodošli!

p.s. poziv je u prilogu

Zavod je ostvario uspešnu saradnju sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada i ugostio veliki broj studenata ovog fakulteta u okviru predmeta „Aktivnosti u prirodi". Ovaj fakultet je organizovao letnju nastavu logorovanja za svoje studente. Svrha i cilј ovog programa je da približi studentima sporta boravak u prirodi i da im ukaže na značaj i korist od bavlјenja fizičkom aktivnošću u čistoj, zelenoj sredini. Fizička aktivnost u prirodi je veoma kompleksna, podrazumeva boravak u prirodi, planiranje, vožnju planinskog bicikla, alpinizam, vožnju kajaka, plivanje u čistim vodama i mnoge druge. Ove aktivnosti treba da se odvijaju uz uvažavanje svih prirodnih zakonitosti i uz poštovanje i očuvanje prirode. Upravo ovaj segment znanja promovisala je organizator protokola Bojana Majkić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Zavod je od 10. do 23. jula 2023. godine primio oko 160 studenata 3. godine studija i upoznao ih sa aktivnostima na zaštiti prirode u Vojvodini. Sem predavanja o merama i aktivnostima na zaštiti prirode, studenti su pogledali i više dokumentarnih filmova iz serijala „Zaštićena prirodna dobra grada Novog Sada" i upoznali se sa retkim i zaštićenim životinjskim i bilјnim vrstama na Prirodnjačkoj izložbi, osim toga obišli su i arboretum koji se nalazi u dvorištu Zavoda.

Kako je prošle nedelјe, odnosno 13.07.2023. godine veliko olujno nevreme protutnjalo kroz Vojvodinu, isto nije zaobišlo ni strogo zaštićene i zaštićene vrste divlјih životinja koje su se u tom momentu zatekle na otvorenom prostoru. Nakon nevremena brojne životinje su bile povređene, a neke na žalost nisu preživele nalet olujnih vetrova i grada (koji je bio čak i veličine teniskih loptica). Saradnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode su u saradnji sa veterinarima i građanima (koji su prijavili povređene životinje) uspešno zbrinuli: šest (6) malih ušara (Asio otus), jednu (1) kukumavku (Athene noctua), četiri (4) vetruške (Falco tinnunculus) i tri (3) bele rode (Ciconia ciconia). Takođe bilo je i situacija gde je određeni broj ptica (koje su prijavlјene kao povređene) nakon što su se povratile od ugruvanosti i stresa koji je izazvao led, nakon nekog vremena pridigle i same odletele.

Radno vreme Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode jeste od 8:00 do 16:00 časova radnim danima, ali i mimo tog vremena (kada nismo u mogućnosti da izađemo na teren) možete dobiti savet kako da napojite, nahranite, utoplite i sačuvate određenu strogo zaštićenu ili zaštićenu divlјu životinju do našeg dolaska.

Ovim putem se zahvalјujemo na saradnji i razumevanju za situacije kada nije moguće izaći na teren u kratkom vremenskom intervalu.

U Novom Sadu, 20.07.2023. godine

Autor teksta: Ilija Milјković

Fotografije: Nebojša Stojanović

Dana 14.07.2023. godine uspešno je sprovedena akcija vraćanja u prirodu crnih čiopa (Apus apus), strogo zaštićene vrste ptice. Mlade čiope su u proteklih mesec dana donošene u Zavod od strane savesnih novosađana, gde im je ukazana pomoć i gde su hranjene do odrastanja. Većina je ispala iz gnezda, a neke su bile odrasle ali iznemogle i povređene.

Nakon uspešnog oporavka, sticanja fizičke kondicije i potvrđenog dobrog zdravstvenog stanja od strane stručnjaka Zavoda puštene su na slobodu, na livadi kod Novog Naselja. Od petnaest jedinki, 14 je uspešno odletelo, na veliko zadovoljstvo prisutnih.

Crna čiopa naselјava područje Evrope i Azije, a krajem leta migrira na jug Afrike. Crna čiopa je gotovo potpuno crna, osim omanjeg bledog grla. Ima blago račvast rep. Glasa se oštrim piskom u brzom letu. Uglavnom naselјava veće gradove, gde se gnezdi u procepima među zgradama i pukotinama litica. Čiope su dužine od 17-19 cm, brzi su i precizni lovci a hrane se insektima i raznim vrstama paukova. Vodu takođe uzimaju tokom leta.

U okviru manifestacije „Dani Nikole Tesle" u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je otvorena 10. jubilarna likovno-kaligrafska izložba dece Srbije. Izložba je otvorena u subotu 8.jula 2023.godine u 12 časova, a organizator izložbe je Udruženje vojvođanskih učitelja. Tema izložbe se odnosi na život i delo našeg proslavljenog naučnika Nikole Tesle, a organizuje se povodom obeležavanja njegovog rođendana (10. jul 1856. Smiljan).

Likovni konkurs imao je za temu ilistraciju detinjstva Nikole Tesle u skladu sa vremenom u kome je živeo, a kaligrafski konkurs misli velikog naučnika ispisane ukrasnim slovima u skladu sa samom temom. Na ovogodišnjem konkursu učestvovala su 542 učenika iz 65 OŠ, 25 učenika iz 16 SŠ i 7 odraslih iz Republike Srbije, Republike Srpske, Republike Hrvatske i Republike Mađarske. Na izložbi su prikazana 102 najuspelija rada.

Tom prilikom su dodeljene diplome i zahvalnice deci i njihovim mentorima za nagrađene radove. Pokrajinski zavod je od Udruženja vojvođanskih učitelja takođe dobio Zahvalnicu za višegodišnju uspešnu saradnju. Rezultate konkursa možete pogledati na sajtu Udruženja vojvođanskih učitelja: http://www.uvu.rs/stranica.php?s=07_vesti.txt

Izložba će biti otvorena do 18.avgusta 2023.godine.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, u čijem sklopu se nalazi Prirodnjačka izložba je i ove 2023 godine, za prvih šest meseci, primio veliki broj posetilaca, pre svega dece i omladine, oko 11000. Zavod je ostvario uspešnu saradnju sa mnogim školama iz Srbije i okolnih zemalja kao i sa vrtićima iz PU „Radosno detinjstvo", sa studentima PMF-a i Fakultea sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad.

Posetioci su se kroz stručno vođenje vodiča Bojane Majkić, dipl. geografa – turizmologa, upoznali i saznali mnoge zanimlјivosti o retkim i ugroženim životinjskim vrstama i stekli nova znanja o tome kako se čuva i štiti priroda u Vojvodini. Održana su stručna predavanja prema uzrastu posetilaca, a najinteresantnija tema je priča o fosilima i lobanji runastog mamuta. Pored stalne postavke posetioci su obišli arboretum Zavoda gde su se upoznali sa vrstama drveća sa Fruške gore, a pored toga u amfiteatru Zavoda pogledali su i edukativne ekološke filmove o zaštićenim prirodnim dobrima grada Novog Sada (NP „Fruška gora", SRP „Kovilјsko Petrovaradinski rit", Park prirode „Dunavski park"...).

Autor teksta: Bojana Majkić

"29. jun" je Međunarodni Dan Dunava i obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalјa potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. Cilj obeležavanja je da se podigne svest za očuvanje reke kod što većeg broja lјudi i kako da se apeluje na racionalnu upotrebu vodnih resursa. Obeležavanje Dana Dunava se ove 2023. godine organizuje 20. put i odvija se pod sloganom „Održimo Dunav plavim". Tema ovogodišnje manifestacije je inspirisana četvrtim Zajedničkim istraživanjem Dunava (Joint Danube Survey - JDS4), jednim od najsveobuhvatnijih napora za praćenje površinskih voda u svetu. Prethodna tri istraživanja su sprovedena 2001, 2007, 2013. godine. Četvrto istraživanje je započeto 2019, a prvi rezultati su predstavljeni 2021. godine.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona lјudi. Potpisana je 29.06.1994. godine, u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalјa i Evropske unije. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku ICPDR-a u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije.

Dunav je druga po dužini evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara, tu se u njega ulivaju Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Morava, Nera, Timok... Pored Dunava se u Srbiji nalaze mnogobrojna zaštićena prirodna dobra: SRP„Gornje podunavlјe", SRP "Karađorđevo", Park prirode "Tikvara", PP „Begečka jama", NP „Fruška gora", SRP „Kovilјsko petrovaradinski rit", SRP "Titelski breg", PIO „Ade i odseci kod Slankamena", PIO „Veliko ratno ostrvo", SRP „Deliblatska peščara" i Labudovo okno, ZS „Pančevačke ade", NP „Đerdap". Stručne ekipe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode predano istražuju i nova staništa u Podunavlju sa željom da ih zaštite i sačuvaju za buduća pokolenja (Novoselski rit, Lesni odseci i surduci Dunava, između St.Slankamena i Belegiša).

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je i ove godine podržao „Zeleni festival" - ekološki festival za decu u Novom Sadu. U četvrtak 8.juna 2023.godine predstavnici Zavoda su održali veoma značajnu radionicu za oko 120 mališana koja se odnosila na biodiverzitet pod nazivom: „Svi različiti, a jednako važni". Predstavnici Zavoda na Zelenom festivalu su bili: Marija Caran Pavlović i dr Oliver Fojkar. Zavodu je tom prilikom od strane organizatora uručena zahvalnica za podršku festivalu i doprinos ekološkoj edukaciji dece.

Organizator festivala je Udruženje Dečija ekološka akademija iz Novog Sada. Ovo je jedinstveni program za decu, posvećen očuvanju prirode i zaštiti životne sredine. Zeleni festival traje od 5. do 9. juna u Novom Sadu sa ciljem da kroz edukativne radionice i interaktivnu igru unapređuje razvoj ekološke svesti dece uzrasta od 6 do 10 godina. Tokom 5 festivalskih dana, u Zabavnom parku Starli na Novom naselju, kroz ekološke, kreativne programe će proći preko 1200 dece.

Zeleni festival su podržali pored Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i JP „Vojvodina šume", Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokret gorana Novog Sada, PMF – departman za biologiju i ekologiju, PMF – departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, JKP Vodovod i kanalizacija, Poljoprivredni fakultet – departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, Udruženje „Čepom do osmaha" i drugi.

Top of Page