Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Februar 2020
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
Nema slike
2. februar se obeležava kao Svetski dan vlažnih područja jer je ovog datuma, 1971. godine, usvojena Konvencija o vlažnim područjima u iranskom gradu Ramsaru. Svake godine, povodom Svetskog dana vlažnih područja, građani, vladine institucije i nevladine organizacije organizuju brojne događaje kako bi se podigla svest javnosti o vrednostima vlažnih područja, uslugama koje nam ona pružaju i potrebi zaštite.
Datum :  nedelja, 02 februar 2020
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Prirodnjačka izložba

Prirodnjačka izložba

Na površini od 800 m² smeštena je stalna prirodnjačka postavka u kojoj se prikazuje bogatstvo biološke i geološke raznovrsnosti naše zemlje, a u toku godine smenjuju se različite tematske postavke. Nekada se naša stalna postavka nalazila u zgradi Topovnjača na Petrovaradinskoj tvrđavi, a od 1993. godine svi eksponati su prenešeni u novu namenski izgrađenu zgradu u Radničkoj ulici 20a.

Prirodnjačkom izložbom dominira lobanja sa kljovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius), izvađena 1947. godine iz korita reke Tise kod Novog Bečeja. Lobanja je odlično očuvana, te se na osnovu toga smatra jedinstvenim primerkom ne samo na teritoriji naše zamlje već i u Evropi.

Na izložbi je prikazan i najstariji eksponat u ornitološkoj zbirci, dermoplastični raskriljeni preparat beloglavog lešinara (Gyps fulvus) iz 1910. sa Obedske bare, Leg. Đorđa Ševića iz Novog Sada.

Zavod teži ka modernoj, savremenoj prezentaciji prirodnjačkog materijala, te se isti pored klasičnog sistematskog izlaganja u vitrinama izlaže i u vidu diorama. Naša prirodnjačka postavka u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, otvara vrata svim zainteresovanima da bolje upoznaju vrednosti, karakteristike, kao i aktivnosti u zaštiti i očuvanju naše prirodne baštine.

Grupne posete
Prirodnjačka izložba Pokrajinskog zavoda je otvorena radnim danima za posetioce od 8:00 do 16:00 časova, od ponedeljka do petka. Za grupne i najavljene posete izložba se može posetiti i subotom. Grupne posete se mogu prijaviti kod vodiča (Bojana Majkić) na telefon: 021 4896 312, takođe ih možete zakazati na ovom linku:

zakazivanje poseta

Više iz ove kategorije

Prirodnjačka zbirka »

Top of Page