Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Juli 2016
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

SRP "Obedska bara"

SRP "Obedska bara"

Obedska bara je najstarije zaštićeno područje u našoj zemlji, a takođe i jedno od najstarijih prirodnih dobara na svetu. Stavljena je pod zaštitu 1874. godine. “Zlatno doba” Obedske bare trajalo je tokom 19. i u prvim decenijama 20. veka. Smatra se da je tada u zoni Potkovice Obedske bare gnezdilo oko 60.000 parova ptica močvarica, od čega u je koloniji čaplji bilo 15.000 parova, u okviru 8 vrsta. To je bila koncentracija ptica kakva se retko gde mogla naći na prostorima Evrope.

Danas Specijalni rezervat prirode “Obedska bara” predstavlja najveće plavno područje u Srbiji, autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma koje se odlikuje izuzetnim bogatstvom biološke raznovrsnosti sa značajnim prisustvom retkih i ugroženih vrsta od nacionalnog i međunarodnog značaja. U njemu se nalaze brojni osetljivi (fragilni) ekosistemi, posebno vlažna staništa, prastare šume hrasta lužnjaka i slatine. Obedska bara ima poseban značaj za reku Savu kroz očuvanje i unapređenje kvaliteta rečne vode, za mrest riba, reprodukciju vodozemaca i gmizavaca, kao i opstanak retkih i ugroženih vodenih vrsta biljaka.

Na području Rezervata je uspostavljen trostepeni režim zaštite na ukupnoj površini 9820 ha. Upisana je na Ramsarsku listu 1977. godine.

Postojanje starih mešovitih šuma kao što je Debela gora, izuzetne raznolikosti i gljiva, flore i faune, sa brojnim starim natrulim, polusuvim ili sasvim suvim stablima, od velikog broja različitih vrsta drveća (hrast lužnjak, jasen, bela topola, crna topola, grab, brest, jasen, cer, klen, itd), upravo je jedan od glavnih ciljeva zaštite prirode.

Osnovne vrednosti flore i faune Obedske bare su lokvanji, testerica, barska paprat, barske kornjače, žabe, tritoni i vodene zmije, kolonije čaplji, gnezda orla belorepana, crnih roda, crnih lunja, centar reprodukcije slepih miševa, divlja mačka i kune.

Prostrano plavno područje Rezervata je prirodno mrestilište za veliki broj savskih vrsta riba i njihova neophodna hranidbena baza. Posebno značajne vrste riba su štuka, čikov, šaran, karaš itd.

Na istočnom kraku Potkovice nalaze se ruševine srednjevekovnog utvrđenja Kupinik iz 1388. godine, ostaci Manastira Obed iz 1501., kao i crkva Sv. Luke na rubu Kupinova i Potkovice Obedske bare iz 1451. godine, što predstavlja jednu od prvih pravoslavnih crkava na prostorima Vojvodine. Osnovni faktori koji u savremeno doba ugrožavaju prirodne vrednosti SRP ,,Obedska bara” su zarastanje i nestajanje vlažnih staništa nepovoljne promene vodnog režima, razvoj intenzivnog šumarstva, posebno podizanje plantažnih zasada klonskih topola, izostanak obnavljanja starih prirodnih šuma sa hrastom lužnjakom, neadekvatno upravljanje zaštićenim prirodnim dobrom od međunarodnog značaja i nedostatak odgovarajućih projekata i sredstava. Poslednjih nekoliko godina su u toku aktivnosti na provođenju projekta Sanacije i revitalizacije vlažnih livada i pašnjaka .

Mapa SRP "Obedska bara"

Top of Page