Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Novembar 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

SRP "Carska bara"

SRP "Carska bara"

SRP “Carska bara“ predstavlja autentičan mozaičan splet jezersko – ribnjačkih, rečnih, barskih, močvarnih, livadskih, slatinskih, stepskih, šumskih i oraničnih ekosistema, sa izuzetno bogatim ekosistemskim i specijskim biodiverzitetom. Nalazi se u Srednjem Banatu,  jugozapadno od Zrenjanina, u plavnoj zoni međurečja Tise i Begeja. Ima oblik latiničnog slova «S» blago izvijenog u pravcu jugozapad – severoistok. Na ukupnoj površini od 1.676 ha, Ustanovljena je i zaštitna zona koja obuhvata 7.532 ha. Uspostavljen je trostepeni režim zaštite. Uključena je na Ramsarsku listu 1996. godine.

Prisutan je veliki broj hidroloških objekata: tok Starog Begeja;, Carska bara, Bare Tiganjica, Perleska bara, veliki broj manjih bara, mrtvaja i kanala.

Ekosistemski i specijski diverzitet SRP «Carska bara» predstavlja jednu od njenih temeljnih vrednosti.

U okviru rezervata je opisano: oko 500 biljnih vrsta; fitoplanktona 328 vrsta; veliki broj insekata; riba 24 vrste; vodozemaca 11 vrsta; gmizavaca 5 vrsta; faune ptica 250 vrsta; sisara 50 vrsta.

Razvijeni su skoro svi tipovi vegetacije (vodena, močvarna, livadska, slatinska i šumska). Značajni predstavnici retke i ugrožene flore i faune su beli i žuti lokvanj, vilini konjici, mrmoljci, žabe i barske kornjače, orlovi belorepani, čaplje, divlje guske i divlje patke, divlja mačka i vidra.

Osnovni ugrožavajući faktor u Rezervatu predstavlja loš kvalitet vode opterećene organskom materijom koja se upušta u Stari Begej iz ribnjaka. Negativan uticaj imaju i nedozvoljene radnje u režimima zaštite I i III stepena na prostoru i uspostavljanje jabučnjaka u Botoškom ritu, što dovodi do degradacije retkih livadsko-slatinskih zajednica.

Više iz ove kategorije

« SRP "Gornje Podunavlje"

Mapa SRP "Carska bara"

Top of Page