Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Jun 2017
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

O ekološkoj mreži u AP Vojvodini

O ekološkoj mreži u AP Vojvodini

Ekološka mreža je skup međusobno povezanih ili prostorno bliskih zaštićenih područja i ekološki značajnih područja koji omogućava slobodni protok gena i bitno doprinosi očuvanju prirodne ravnoteže i biološke raznovrsnosti i unutar kojih se delovi povezuju prirodnim ili veštačkim ekološkim koridorom“(“Službeni glasnik RS”, br. 5/2010).

Zaštita biodiverziteta direktno obezbeđuje očuvanje prirodnih sistema i procesa, a takođe doprinosi i očuvanju sposobnosti adaptacije na izmenjene uslove sredine, kao što su klimatske promene. Ekološka mreža je koherentni sistem prostornih celina u prirodnom i/ili blisko-prirodnom stanju koji su izdvojeni sa ciljem održavanja i unapređenja ekoloških funkcija, a istovremeno pružaju odgovarajuće mogućnosti za održivo korišćenje prirodnih resursa. „Jezgra“ mreže predstavljaju područja značajna za očuvanje biodiverziteta koja su međusobno povezana ekološkim koridorima, a u slučaju potrebe određuje se i zaštitna zona koja smanjuje negativne uticaje okruženja.

Formiranje nacionalne ekološke mreže je multidisciplinarni zadatak, koji treba da definiše i objedini interese zaštite prirode, vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstava, kao i ekonomske interese lokalnog stanovništva, u skladu sa mogućnostima razvoja pojedinačnih regiona. Unapređivanje postojećih i formiranje novih ekoloških koridora, formiranje i multifunkcionalno uređenje tampon–pojasa treba da se odvija u vidu međusektorske saradnje, sa uključivanjem što većeg broja zainteresovanih subjekata, na svim nivoima planiranja i realizacije.

Strategija očuvanja Panevropskog biološkog i predeonog diverziteta (PEBLDS) predviđa formiranje Panevropske ekološke mreže koja je sastavljena od nacionalnih ekoloških mreža. Ekološka mreža objedinjuje i područja koja su najznačajnija za ispunjenje naših međunarodnih obaveza sa aspekta zaštite prirode i životne sredine. Pojedina područja nacionalnih mreža od međunarodndog značaja, kao delovi međunarodnih ekoloških mreža (Emerald, Natura 2000), mogu da dobiju posebnu stručnu pomoć ili jaču zakonsku zaštitu. Formiranje ekološke mreže je regulisano Zakonom o zaštiti prirode i Uredbom o ekološkoj mreži.

Top of Page