Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Decembar 2020
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Nema slike
Skupština UN-a proglasila je 2003. godine 11. decembar međunarodnim danom planina, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog skretanja pažnju na značaj planina i održivog razvoja za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.
Datum :  petak, 11 decembar 2020
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Mineraloška i petrološka zbirka

Mineraloška i petrološka zbirka

Mineralošku zbirku čine uzorci ruda i minerala iz poznatih rudnika bivše Jugoslovije (Treoča, Majdanpek i dr.), a treba istaći i vrednu kolekciju minerala sa područja Makedonije. Primerci se ističu lepotom, specifičnim i vrlo retkim oblicima.

Petrološka zbirka pretežno se sastoji od primeraka stena sakupljenih sa lokaliteta Fruške Gore i Vršačkih planina kao i sa drugih područja širom Srbije.

OČUVANJE GEONASLEĐA

Prikupljen, konzerviran i determinisan paleontološki materijal služi kao dokumentacioni materijal za dokazivanje vrednosti i značaja lokaliteta koji su stavljeni pod zaštitu, a ujedno i kao muzeološki materijal u studijskim zbirkama.

Važno je skrenuti pažnju na činjenicu da je preko 80 % fonda ukupnog broja prirodnjačkih predmeta neobnovljivo. Razlozi su najčešće sukobi ličnih i opštih interesa, nebriga čoveka, neorganizovan rad nadležnih službi i uticaj savremenih prirodnih procesa (erozija, klizišta, obrušavanje). Profili izgrađeni samo od slabo vezanih stena teško se mogu sačuvati jer su podložniji egzogenim uticajima ( na pr. profili "Laka staza" i "Papradine" sada su zarušeni i obrasli vegetacijom). Meke stenske mase su mnogo zahtevnije u smislu konzervacije nego tvrde stene.

Bogata zbirka neogene mikro i makrofaune Fruške gore svedoči o istorijsko-geološkoj evoluciji ovog prostora kao i o živom svetu koji je tada živeo. Važna odlika neogenih lokaliteta je fosilonosnost. Ona podrazumeva sadržaj velikog broja primeraka iste vrste ili različitih vrsta fosilnih organizama na malom prostoru (lajtovački krečnjak – primer veoma fosilonosnog krečnjaka sa jednorodnom faunom).

Ova zbirka se odlikuje i diverzitetom oblika (vrsta) koji podrazumeva bogatstvo fosilnog materijala ne samo brojem individua već pre svega bogatstvom vrsta i viših sistematskih kategorija. Tipični primer je lokalitet "Grgeteg" gde su na malom prostoru otkriveni sedimenti sarmata, panona i gornjeg ponta tzv. "Grgeteški slojevi". Otkrivena je, detaljno obrađena i izučena brojna kaspibrakična fauna mekušaca. Određeno je preko 40 vrsta od kojih je 12 vrsta prvi put utvrđeno.

Petrološka zbirka svedoči o diverzitetu facija koji karakteriše sve neogene sedimente. Samo u badenskim tvorevinama Fruške Gore izdvojeno je 6 facija: konglomerati i peščari, peščari i tufo – peščari, gline i glinoviti laporci, lajtovački peščari, lajtovački krečnjaci, laporci i pločasti laporci.

Neogeni lokaliteti često su nosioci retkih geoloških pojava. Nalazišta sa ostacima retkog fosilnog materijala (u cementnim laporcima Beočina pored dobro očuvane faune mekušaca otkrivena je i krupna sisarska fauna – Anancus arvenensis - primitivni surlaš, kao i skeleti riba).

Paleoekološke odlike nekih sedimenatacionih basena mogu ostaviti traga i na sedimentima i na fauni. Tako na pr. u pontskim sedimentima okoline Beočina (Oštra Glavica) i Grgetega usled povećanog sadržaja hidroksida gvožđa došlo je do rastvaranja ljušturica aragonitskog sastava i sačuvani su samo unutrašnji i spoljašnji otisci dok su sedimenti iz istog razloga dobili crvenu boju.

Materijal iz Paleobotaničke zbirke svedoči o nekadašnjoj mediteranskoj klimi koja je vladala u ovoj oblasti za vreme oligo-miocena (među kontinentalnim vrstama flore nalaze i mediteranske vrste kao što su cimetovac, lovor, palma, murika i dr., što jasno ukazuje na nekadašnju znatno topliju, mediteransku klimu koja je vladala na ovim prostorima pre oko 25 miliona godina).

Top of Page