Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Juli 2022
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Nema slike
Od 1990. godine, vlade širom sveta, u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA), obeležavaju Svetski dan stanovništva nizom aktivnosti, u skladu sa aktuelnom temom i trenutnim potrebama, kako bi unapredili razvojne strategije.
Datum :  ponedeljak, 11 jul 2022
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Uslovi zaštite prirode

Uslovi zaštite prirode

Izdavanje rešenja o uslovima zaštite prirode

Korišćenje prostora, prirodnih resursa, i područja zaštićenih prirodnih dobara regulisano je, između ostalog, određivanjem uslova pod kojima se to korišćenje može odvijati. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, na osnovu podnetog zahteva, izdaje akt o uslovima zaštite prirode u vidu rešenja.

Uslovi Zavoda pribavljaju se prilikom izrade osnova i programa upravljanja i korišćenja prirodnih resursa, prostorno-planske kao i projektno-tehničke dokumentacije, odnosno kada nosilac projekta (pravno i fizičko lice) koristi prirodne resurse, obavlja građevinske i druge radove, aktivnosti i intervencije koje mogu imati negativan uticaj na prirodu, posebno na stanje biodiverziteta zaštićenih područja, staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, kao i druge elemente nacionalne ekološke mreže Republike Srbije.

Ukoliko podnosilac zahteva u roku od dve godine od dobijanja rešenja o uslovima zaštite prirode ne otpočne radove i aktivnosti na koje se rešenje odnosi, dužan je da pribavi novi akt. Protiv rešenja Zavoda može se izjaviti žalba Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Zahtev za izdavanje rešenja o uslovima zaštite prirode obavezno sadrži:

  • tačan naziv pravnog lica koje podnosi zahtev, njegova adresa i poreski identifikacioni broj (PIB), odnosno ime i prezime, kao i kontakt telefon i mail;
  • podatke o vrsti radova i nosiocu izrade dokumenta, odnosno investitoru;
  • podatke o lokaciji i prostornom obuhvatu sa odgovarajućim kartografskim i drugim grafičkim prilozima, a za projekte i sa kopijom katastarskog plana;
  • kratak opis ciljeva zbog kojih se dokument izrađuje, nameravanih aktivnosti u okviru realizacije i očekivanih rezultata (izvod iz tehničke dokumentacije), a za projekat idejno rešenje;
  • potvrdu o plaćanju Republičke administrativne takse u skladu sa odredbama Zakona o republičkim administrativnim taksama (detalji u dole navedenom dokumentu o plaćanju RAT), odnosno potvrdu o plaćanju naknade u skladu sa dole navedenim Pravilnikom.
  • obaveštenje lica (pravnog ili fizičkog) koje će snositi (platiti) troškove Takse za izdavanje akta o uslovima zaštite prirode koje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode naplaćuje shodno Pravilniku. U slučaju da podnosilac zahteva za uslove zaštite prirode nije lice koje će iste platiti, potrebno je da se navede taćan naziv pravnog lica (ili ime i prezime fizičkog lica), tačna adresa, poreski identifikacioni broj (PIB) ili jedinstveni matični broj ukoliko će uslove platiti fizičko lice, kao i kontakt telefon i mail;
  • ukoliko se adresa dostave pošte razlikuje od adrese registracije (ili iz lične karte) potrebno je napisati i adresu dostave pošte.

 Više informacija na:

https://pzzp.rs/postupak-za-zahteve.html

Top of Page