Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Avgust 2023
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Regionalna radionica EcoWET projekta

Regionalna radionica EcoWET projekta

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je, kao jedan od projektnih partnera, bio domaćin učesnicima regionalne radionice, organizovane u okviru EcoWET projekta: Procena ekosistemskih usluga močvarnih staništa u prekograničnom području Hrvatska – Srbija. Cilj projekta EcoWET je da se kroz procenu ekosistemskih usluga doprinese zaštiti i održivom korištenju močvarnih i vlažnih staništa.

Radionica je održana 22. februara 2019. godine, od 09:30 – 16:30 časova. U radu su učestvovali svi projektni partneri (Pokret gorana Sremske Mitrovice, Organizacija za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek”, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima na području Osiječko-baranjske županije), kao i predstavnici upravljača, vodoprivrednih organizacija i nevladinih organizacija.

Na regionalnoj radionici su predstavljeni prikupljeni podaci o ekosistemskim uslugama na sva 3 pilot područja u Srbiji (SRP Zasavica, ZS Bara Trskovača i PP Bosutske šume) i 3 pilot područja u Republici Hrvatskoj (POR Podpanj i ribnjaci Donji Miholjac, Sjeverno hrvatsko podunavlje i Spačvanski basen).
Ekosistemske usluge koje su kartirane na ovim područjima su: biodiverzitet, divlja dobra, kultivisana dobra, odbrana od poplava, regulacija klime, kulturne ekosistemske usluge, turizam i rekreacija.

Projekat EcoWet finansira Evropska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 koji ima za cilj jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti.

Projekat implementiraju Pokret gorana Sremske Mitrovice, Organizacija za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek”, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima na području Osiječko-baranjske županije.

Top of Page