Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Septembar 2022
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Nema slike
Od 1995. godine, 16. septembar se u celom svetu obeležava kao Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača. Povod za ovaj datum je Montrealski protokol (potpisan 16. septembra 1994. godine) kojim su predviđene aktivnosti koje bi omogućile zaštitu i očuvanje ozonskog omotača.
Datum :  petak, 16 septembar 2022
17
18
Nema slike
Dan geologa
Datum :  nedelja, 18 septembar 2022
19
20
21
22
23
24
25
26
Nema slike
Svetski dan čistih planina, obeležava se već gotovo dvadeset godina. Obično se obeležava na način da se obavljaju ekološke aktivnosti poput akcija čišćenja, poseta prirodi i planinarenjem.Čistoća i očuvanost planina jako je bitna za sve nas, a na to nas podseća ovaj važan datum.
Datum :  ponedeljak, 26 septembar 2022
27
Nema slike
Svetski dan turizma se obeležava sa ciljem razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti. Svetska turistička organizacija je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut te organizacije.
Datum :  utorak, 27 septembar 2022
28
29
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Regionalna radionica EcoWET projekta

Regionalna radionica EcoWET projekta

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je, kao jedan od projektnih partnera, bio domaćin učesnicima regionalne radionice, organizovane u okviru EcoWET projekta: Procena ekosistemskih usluga močvarnih staništa u prekograničnom području Hrvatska – Srbija. Cilj projekta EcoWET je da se kroz procenu ekosistemskih usluga doprinese zaštiti i održivom korištenju močvarnih i vlažnih staništa.

Radionica je održana 22. februara 2019. godine, od 09:30 – 16:30 časova. U radu su učestvovali svi projektni partneri (Pokret gorana Sremske Mitrovice, Organizacija za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek”, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima na području Osiječko-baranjske županije), kao i predstavnici upravljača, vodoprivrednih organizacija i nevladinih organizacija.

Na regionalnoj radionici su predstavljeni prikupljeni podaci o ekosistemskim uslugama na sva 3 pilot područja u Srbiji (SRP Zasavica, ZS Bara Trskovača i PP Bosutske šume) i 3 pilot područja u Republici Hrvatskoj (POR Podpanj i ribnjaci Donji Miholjac, Sjeverno hrvatsko podunavlje i Spačvanski basen).
Ekosistemske usluge koje su kartirane na ovim područjima su: biodiverzitet, divlja dobra, kultivisana dobra, odbrana od poplava, regulacija klime, kulturne ekosistemske usluge, turizam i rekreacija.

Projekat EcoWet finansira Evropska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 koji ima za cilj jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti.

Projekat implementiraju Pokret gorana Sremske Mitrovice, Organizacija za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek”, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima na području Osiječko-baranjske županije.

Top of Page