Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Maj 2020
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svesti gradjana i povećanja razumevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korišćenja. Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvek izgubljene. Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet, koji nam obezbeđuje ne samo materijalna bogatstva, već i duhovno zdravlje, temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Takođe je dogovoreno da zaštita i održivo korišćenje biodiverziteta treba da bude briga celog čovečanstva na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u borbi protiv siromaštva.
Datum :  petak, 22 maj 2020
23
24
Nema slike
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.
Datum :  nedelja, 24 maj 2020
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Duvan je drugi glavni uzrok umiranja u svetu. Godine 1967. održana je Prva svetska konferencija o pušenju i zdravlju, a godine 1971. Svetska zdravstvena organizacija odlučuje se za sistemsku borbu protiv pušenja duvana i pušenje je definisano kao bolest zavisnosti.
Datum :  subota, 30 maj 2020
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

ODRŽANA 3. RADIONICA ZA PROCENU EКOSISTEMSКIH USLUGA

ODRŽANA 3. RADIONICA  ZA PROCENU EКOSISTEMSКIH USLUGA

U prostorijama MZ Morović, u centru Morovića i neposrednoj blizini ekološki značajnog područja „Bosutske šume“, dana 5. decembra 2018. godine, održana je treća od ukupno tri planirane planirane radionice za procenu ekosistemskih usluga, koje obezbeđuje i pruža ovo područje.

Radionica je održana u okviru EcoWET projekta: Procena ekosistemskih usluga močvarnih staništa u prekograničnom području Hrvatska – Srbija. Cilj projekta EcoWET je da se kroz procenu ekosistemskih usluga doprinese zaštiti i održivom korištenju močvarnih i vlažnih staništa.

Cilj radionice je bio predstavljanje preliminarnih rezultata kartiranja i procene ekosistemskih usluga ekološki značajnog područja Bosutske šume svim zainteresovanim korisnicima ovog područja (predstavnicima korisnika šuma i upravljača šumskih rezervata na ovom području – JP „Vojvodinašume“, predstavnicima Vojne ustanove Morović, lokalne samouprave, vodoprivrednih organizacija, lokalnom stanovništvu, poljoprivrednicima iz okolnih naselja i građanskih udruženja). U nastavku radionice prisutni su zamoljeni, da u okviru svojih sektora, dopune do sada prikupljene podatke kako bi se dobila što preciznija procena ekosistemskih usluga koje se kartiraju na ovom području (biodiverzitet, divlja dobra, kultivisana dobra, odbrana od poplava, regulacija klime, kulturne ekosistemske usluge, turizam i rekreacija).

Projekat EcoWet finansira Evropska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 koji ima za cilj jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti.

Projekat implementiraju Pokret gorana Sremske Mitrovice, Organizacija za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek”, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima na području Osiječko-baranjske županije.

Top of Page