Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Avgust 2020
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

UPRAVLJANJE PRIRODNOM BAŠTINOM U VOJVODINI

UPRAVLJANJE PRIRODNOM BAŠTINOM U VOJVODINI

Naslov knjige: UPRAVLJANJE PRIRODNOM BAŠTINOM U VOJVODINI

U ovoj publikaciji dat je pregled mnogobrojnih primera iz prakse, aktivnog upravljanja prirodnom baštinom u Vojvodini u poslednjih 15 godina, sa ciljem da se sagledaju preduzete aktivnosti i ostvareni rezultati, kao osnova za buduće planiranje i realizaciju aktivnosti u oblasti zaštite prirode.

Prirodna baština Vojvodine je specifična, jedinstvena i poznata kako u nacionalnom tako i u međunarodim okvirima. Vojvodina se odlikuje značajnim ekosistemskim, specijskim i genetskim diverzitetom, sa posebnim ekološkim, hidrološkim, geološkim, biogeografskim, klimatskim i drugim karakteristikama. Delatnost zaštite prirode u Vojvodini ima dugu tradiciju. Jedno od najstarijih zaštićenih područja na svetu potiče sa prostora Vojvodine, to je Obedska bara. Odlukom Skupštine AP Vojvodine 1966. godine osnovan je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, sa sedištem u Novom Sadu. U Vojvodini je do danas pod zaštitom stavljeno 135 prirodnih dobara, na ukupnoj površini od oko 138000 hektara, što čini 6.4% njene površine. Zaštita očuvanje i unapređenje bogatog prirodnog nasleđa Vojvodine izuzetno su složeni i odgovorni zadaci. Posebnu pažnju treba posvetiti sanaciji i revitalizaciji osetljivih staništa i staništa prioritetnih za zaštitu kojih na prostoru Vojvodine ima 108, a ističu se šume stepskog lužnjaka, šibljaci bademića, stepske višnje, panonske peščare, lesne stepe, peščarske stepe, slatine, slane stepe i utrine, kao i brojni močvarni kompleksi.

Najznačajniji faktor koji ugrožava prirodna staništa u Vojvodini je fragmentacija, najviše izražena kod stepskih i peščarskih staništa. Ostaci prirodnih otvorenih staništa ugroženi su pošumljavanjem, podizanjem zaštitnog zelenila i remiza, izostankom tradicionalne ispaše i košenja, kao i odvodnjavanjem. Širenje urbanih zona ka prirodnim površinama, nagle promene stanišnih uslova i neplanske seče u šumama, veliki su izazovi za očuvanje staništa i vrsta, značajnih za biološku raznovrsnost u Vojvodini. Prioritetni zadatak zaštite prirode predstavlja obnavljanje staništa, povećanje površina pod zaštitom, kao i njihovo povezivanje ekološkim koridorima.

Za svako zaštićeno područje prikazane su osnovne informacije o prirodnim vrednostima, ciljevima i metodama zaštite, izazovima upravljanja, kao i preduzetim aktivnim merama zaštite staništa i vrsta, upravljanja vodenim režimom, razvoja edukacije i promocije.

Izdavač:
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Urednici izdanja: dr Slobodan Puzović, dr Biljana Panjković

Autori: Puzović, S., Panjković, B., Tucakov, M., Stojnić, N., Sabadoš, K., Stojanović, T., Vig, L., Marić, B., Tešić, O., Kiš, A., Galamboš, L., Pil, N., Kicošev, V., Stojšić, V., Timotić, D., Perić. R., Bošnjak, T., Delić., J., Dobretić, V. i Stanišić. J.

Recenzenti: prof. dr Lidija Amidžić, prof. dr Slobodan Jovanović, prof. dr Goran Anačkov

Štampa i dizajn: “Stojkov” Novi Sad
Broj strana: 156
Tiraž: 1000 primeraka
Godina izdanja: 2015.

Top of Page