Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
1
Nema slike
Od 1. aprila 1966. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode se brine o zaštiti i očuvanju prirode na prostoru Vojvodine , kao i o prirodnjačkim studisjkim zbirkama nasledenim od Poljoprivrednog arhiva. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode prestao je sa radom 1993. godine kada je na teritoriji Srbije formiran jedinstveni Zavod za zaštitu prirode Srbije u čijem sastavu je Pokrajinski zavod funkcionisao kao radna jedinica u Novom Sadu. Stvaranjem zakonske osnove u Zakonu o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“ br. 36/09), od RJ u Novom Sadu, osnovan je Odlukom Skupštine AP Vojvodine 16. februara 2010. godine, a sa radom zapoceo 1. aprila 2010. godine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
Datum :  četvrtak, 01 april 2021
2
3
4
5
6
7
Nema slike
Svetski dan zdravlјa (engl. World Health Day) obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokrovitelјstvom Svetske zdravstvene organizacije. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlјa donesena je na 1. skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.
Datum :  sreda, 07 april 2021
8
9
10
11
Nema slike
U Srbiji se 11-tog aprila obeležava Dan zaštite prirode koji je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima. Dan zaštite prirode, ustanovlјen 2009. godine Zakonom o zaštiti prirode obeležava se sa cilјem da se najšira javnost podseti na ulogu i značaj zaštite nacionalne prirodne baštine.
Datum :  nedelja, 11 april 2021
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Ovaj praznik ima za cilј da poveća svest lјudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.
Datum :  četvrtak, 22 april 2021
23
24
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Zavod za zaštitu prirode Srbije je stručna ustanova koja obavlјa delatnost zaštite i unapređenja prirodne baštine Srbije, osnovana 30. aprila 1948. godine kao Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti Srbije.
Datum :  petak, 30 april 2021
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Eko kampanja: Čujte i ne trujte!

Eko kampanja: Čujte i ne trujte!

Sve su češća trovanja životinja uzrokovana pogrešnom upotrebom pesticida. Žrtve trovanja nisu samo „nepoželjne“ životinje, već u velikoj meri i zaštićene vrste, kao i domaće životinje. Posledice trovanja su postale posebno drastične za populacije pojedinih retkih vrsta ptica. U Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ se 2014. godine gnezdilo 22 para strogo zaštićenog orla belorepana. Iste godine je u okolini ovog zaštićenog područja pronađeno 11 mrtvnih ptica. Za 8 je dokazano da su uginule nakon što su jele hranu tretiranu pesticidom koji sadrži karbofuran. U pitanju je izuzetno jako sredstvo koje može da otruje i usmrti sve životinje, ali i čoveka!

Nepravilna i neodgovorna upotreba pesticida je uzrok trovanja životinja

Upotreba pesticida u neodgovarajuće godišnje doba, na način koji je suprotan uputstvu za upotrebu, u količinama većim od propisanih i pri neodgovarajućim vremenskim prilikama, kao i primene pesticida čiji su promet, držanje i upotreba zabranjeni, često su uzroci pomora životinja. Osim toga, neodgovorno rukovanje pesticidima zagađuje životnu sredinu i predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje. U situaciji lake dostupnosti, masovne upotrebe dozvoljenih, kao i evidentne upotrebe zabranjenih hemijskih sredstava u poljoprivredi, negativan uticaj pesticida na životinjske populacije poražavajuće je velik i dugoročno štetan.

Trovanje životinja zatrovanom hranom (mamcima)

Namerno ili slučajno trovanje strogo zaštićenih divljih životinja je  krivično delo, za koje su zakonom predviđene stroge novčane i zatvorske kazne! Usprkos tome, ono se vrlo često primenjuje u rešavanju neugodnosti koje pričinjavaju “nepoželjne” životinje, naročito grabljivci.

orao-belorepan

Kako prepoznati zatrovani mamac i slučaj trovanja životinja?

Jaki praškasti ili granulisani otrovi su često upadjivo obojeni, a na zatrovanom mamcu (lešu životinje ili njegovom delu koji je tretiran pesticidom) i u njegovoj neposrednoj blizini, mogu se uočiti tragovi iste boje. Ukoliko se za mamac koristi seme biljaka (zrnevlje), ono se takođe lako prepoznaje po nepogrešivo upadljivim bojama. Trovane životinje obično su nađu blizu mamca: ptice u krugu poluprečnika od 20 metara od mesta gde je mamac, a sisari u krugu poluprečnika 100 do 200 metara od mamca. Tipičan simptom trovanja ptica je položaj tela sa visećim krilima i glavom, te zgrčenim kandžama.

ZAUSTAVIMO TROVANJE SADA!

Kako postupiti?

Ukoliko pronađete leš bilo koje vrste životinje ili sumnjivi mamac:

  1. 1. Ne dirajte!

Nikada nemojte dirati mamac ili uginulu životinju! Obezbedite mesto na način da mu deca i domaće životinje ne mogu prići. Ne oštećujte i ne pomerajte tragove na mestu nalaza.

  1. 2. Zabeležite!

Fotografišite ili snimite detalje ili celu situaciju, ukoliko je moguće.

  1. 3. Pozovite poseban broj telefona za hitno delovanje, te prijavite slučajeve koje uočite, a podaci o prijavama biće prosleđeni institucijama koje su nadležne da reaguju. Tel: 063 153 83 85

TELEFON ZA HITNE SLUČAJEVE: 063 153 83 85

​ŠTA JE KARBOFURAN?

carbofuranKarbofuran je visoko toksični pesticid (sredstvo za uništavanje organizama koje štete poljoprivrednoj proizvodnji). Do juna 2014. godine, kada je u Srbiji preprat „Furadan 35 ST“ (koji sadrži karbofuran) zabranjen za upotrebu, promet i skladištenje, koristio se za predsetveno tretiranje semena, kako bi se ono zaštitilo od štetnih insekata. Karbofuran izaziva paralizu mišića, blokira nerve i dovodi do gušenja. Vrlo male doze veoma ozbiljno oštećuju zdravlje i imaju smrtonosan efekat nekoliko dana posle trovanja, kako kod ljudi, tako i kod životinja. Unošenje većih količina ovog otrova izaziva brzu, skoro trenutnu smrt životinja i čoveka.

Pesticid koji sadrži karbofuran lako se prepoznaje po crvenkastoj (ružičastoj) boji. Upotreba karbofurana može da bude KRIVIČNO DELO!

TROVANJE JE ZABRANJENO!

Posledice koje možete da izazovete neodgovornom upotrebom pesticida, mogu nepovratno da oštete ljudsko zdravlje, vodu, zemljište, biljke, domaće i divlje životinje! Zato, ako u poljoprivrednoj proizvodnji primenjutjete bilo koje hemijsko sredstvo, strogo se držite uputstva za upotrebu, koje se prilaže uz svako pakovanje pesticida. Pesticide nikada nemojte kupovati od prodavaca koji za tu delatnost nisu registrovati, na crnom tržištu, niti ukoliko nemaju uputstvo za upotrebu. Trovanje životinja je krivično delo za koje prema Krivičnom zakoniku (član 264, stav 2, član 265, stav 1 i 2, član 269, stav 2,) preti i zatvorska kazna do 3 godine. Za ubijanje zaštićenih vrsta vam preti kazna i do 400.000 din (Pravilnik o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste). Rizikujete da za to budete kažnjeni!

O KAMPANJI „ČUJTE I NE TRUJTE! ORAO PAO”

WWF – Svetski fond za prirodu pokrenuo je kampanju za odgovorno korišćenje pesticida u prirodi pod nazivom „Čujte i ne trujte! Orao pao”. Kampanja se realizuje uz podršku Pokrajinskog  sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a u saradnji s Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i JP „Vojvodinašume”.

Više iz ove kategorije

« Zaštićene vrste

Top of Page