Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Juli 2024
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Nema slike
Od 1990. godine, vlade širom sveta, u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA), obeležavaju Svetski dan stanovništva nizom aktivnosti, u skladu sa aktuelnom temom i trenutnim potrebama, kako bi unapredili razvojne strategije.
Datum :  četvrtak, 11 jul 2024
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Osnovne informacije o projektu Restore4Life

Osnovne informacije o projektu Restore4Life

Naziv projekta: Restauracija vlažnih područja kao esencijalnih kompleksa održivosti Dunavskog basena / Restoration of wetland complexes as life supporting systems in the Danube Basin (Restore4Life)
Oznaka projekta: 101112736
Poziv: HORIZON-MISS-2022-OCEAN-01; Akcija: HORIZON-MISS-2022-OCEAN-01-02
Vrsta projekta: HORIZON EUROPE Inovacione akcije
Period realizacije projekta: 2023-2027
Internet stranica projekta: https://restore4life.eu
Status PZZP u projektu: partner
Vodeći partner: Univerzitet u Bukureštu (Rumunija)
Promotivni video: https://www.youtube.com/watch?v=uNQNvaUIК90
Projektni konzorcijum: Univerzitet u Bukureštu (Rumunija), Univerzitet prirodnih resursa i prirodnih nauka u Beču (Austrija), Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Sveučilište Josipa Juraja Štrosmajera u Osijeku (Hrvatska), Nacionalni istraživačko-razvojni institut za geologiju i geoekologiju mora (Rumunija), Univerzitet „Dunarea de Jos“ u Galacu (Rumunija), Nacionalna uprava za meteorologiju (Rumunija), Кatolički univerzitet Ajhštat-Ingolštat (Nemačka), Svetski fond za prirodu – WWF Rumunija (Rumunija), Direkcija za vode regiona Centralne Tise (Mađarska), Institut za pejzažnu ekologiju Slovačke akademije nauka (Slovačka), Nacionalni institut za geofiziku, geodeziju i geografiju – Bugarska akademija nauka (Bugarska), Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, F6S Network Limited (F6S, Ireland), Direkcija za vode regiona Severne Mađarske (Mađarska), Sofijski univerzitet „Sv. Кliment Ohridski“ (Bugarska), Nacionalni univerzitet za javne službe (Mađarska), Javna Ustanova Univerzitet Crne Gore (Crna Gora), Univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Nacionalni centar za održivi razvoj (Rumunija), Visoki savet za naučna istraživanja (Španija), Forschungsverbund Berlin e.V. (Nemačka), Regionalno udruženje za zaštitu prirode Bratislave (Slovačka), Institut za vode Republike Slovenije (Slovenija), Helmholc centar za istraživanje životne sredine (Nemačka), Nacionalni institut za istraživanje i razvoj delte Dunava (Rumunija), via donau – Österreichische Wasserstraßen-Gesellschaft m.b.H. (Austrija), Ministarstvo životne sredine, voda i šuma (Rumunija), Arhipelag-Institut za zaštitu mora (Grčka)

O Projektu

Ciljevi projekta Restore4Life obuhvataju prikazivanje višestrukih socio-ekonomskih koristi koje proizlaze iz sveobuhvatnog i transdisciplinarnog pristupa u restauraciji vlažnih staništa i plavnih područja u slivu Dunava. Projekat će doprineti stvaranju nove plavo-zelene infrastrukture koja podržava regionalnu otpornost na klimatske promene, kao i njihovo ublažavanje. Projekat Restore4Life će se implementirati u vidu restauracije na četiri lokaliteta, odnosno monitoringa na dodatnih šest lokaliteta u slivu Dunava. Na ovaj način projekat će na konkretnim primerima pokazati kako će poboljšanje ključnih ekosistemskih usluga (retenzija vode i zagađenja, vezivanje ugljenika, mogućnost razvoja turizma, učinkovitija zaštita svih vodenih staništa kao i staništa koja zavise od vode) na odabranim lokalitetima stvoriti višestruke socio-ekonomske sinergije koje pružaju prilike za samodrživ privredni razvoj i investicije. Osnovne aktivnosti projekta su usredsređene na ponovno uspostavljanje bočne povezanosti u rečnim koridorima, što je ključno za uspostavljanje ekološke ravnoteže. Stoga, u sklopu projekta će se pripremiti dugoročna usluga restauracije vlažnih staništa pod nazivom Restore4Life Wetland Reconstruction Accelerator, kojim će se kombinovati pravovremeno integralno upravljanje plavnim područjima na novim nivoima društvenog angažmana. Primenom testiranih indikatora, pristupa za monitoring i sistema za podršku u odlučivanju, Akcelerator će identifikovati prilagođene i napredne ciljeve i tehnike, kao i sveobuhvatne planove za restauraciju.

Građanima i lokalnim zainteresovanim stranama će se omogućiti učešće u izradi projekata kroz platformu za razmenu znanja i iskustava. Povezivanjem sličnih projekata u različitim fazama realizacije, građanskim naučnim istraživanjima (tzv. citizen science), tematskim mobilnim aplikacijama i upotrebom različitih kanala za komunikaciju projekat će stvoriti emocionalne veze sa vodenim ekosistemima.

Niz korisnih alata koji će se izraditi u sklopu Restore4Life projekta, uključuju priručnike prilagođene za poslovni sektor kao i ciljane planove za obnovu vodenih ekosistema, osiguraće učinkovito repliciranje revitalizacionih aktivnosti i u pridruženim regijama.

Top of Page