Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Juli 2024
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Nema slike
Od 1990. godine, vlade širom sveta, u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA), obeležavaju Svetski dan stanovništva nizom aktivnosti, u skladu sa aktuelnom temom i trenutnim potrebama, kako bi unapredili razvojne strategije.
Datum :  četvrtak, 11 jul 2024
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

"SOKOLOM ZA SOKOLA”: POKRENUTA KAMPANJA ZA ZAŠTITU STEPSKOG SOKOLA

 • Objavljeno u Aktuelnosti
 • Pročitano 511 puta
"SOKOLOM ZA SOKOLA”: POKRENUTA KAMPANJA ZA ZAŠTITU STEPSKOG SOKOLA

U četvrtak 30.novembra 2023.godine je u železničkoj stanici Beograd Centar simbolično obeležen početak kampanje „Sokolom za sokola". Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu „Soko" biće odvajan 1 dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.

Događaju su prisustvovali ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i partneri projekta: predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, „Elektromreže Srbije", opštine Alibunar i Udruženja „Mladi istraživači Srbije". Oni su kupili prve vozne karte kojima će se u narednim mesecima prikupljati potrebna sredstva, čime je i zvanično otpočela kampanja koja će trajati od 1. decembra do maja 2024. godine, a posebna atrakcija bilo je prisustvo primerka stepskog sokola i jedinstvena prilika za mnoge da se izbliza upoznaju sa ovom fascinantnom pticom.

"Danas smo u društvu ove velelepne ptice, sokola, koji je postao simbol Srbijavoza i svih onih koji se voze brzim vozom između Beograda i Novog Sada, a ubrzo i do Subotice, i nadamo se i drugih delova naše zemlje. Srbija zauzima samo 2% evropskog kontinenta, ali u prelepoj prirodi naše zemlje zastupljena je većina ekosistema Evrope, čak 74 odsto faune ptica Evrope. Zbog toga smo svesni odgovornosti očuvanja biodiverziteta i očuvanja staništa za retke vrste i ovo je jedan konkretan primer kako zajedničkim udruživanjem više institucija možemo da doprinesemo ovom cilju. Energetika i zaštita životne sredine, a samim tim i flore i faune, neraskidivo su povezane i ne možemo da razvijamo naš energetski sistem ukoliko ozbiljno i odgovorno ne podižemo ekološke standarde. Ova odgovorna i društveno humanitarna akcija pre svega predstavlja korak dalje ka očuvanju naše prirodne baštine i podseća nas na važnost harmoničnog suživota između čoveka, životinja i ptica. Nadam se da će poslužiti kao dobar primer i drugima kako u sektoru energetike, tako i u široj zajednici, da prepoznaju svoju odgovornost prema prirodi i da urade nešto u tu svrhu", rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije.

V.d. direktora Srbijavoza, Ivan Bulajić naglasio je da su u „Srbijavozu" ponosni što su u prilici da pomognu očuvanju i oporavku stepskog sokola u našoj zemlji.

„Srbijavoz" kao društveno odgovorna kompanija posebnu pažnju poklanja zaštiti prirode. Kada smo saznali da se gnezda stepskog sokola nalaze na dalekovodima koji prate prugu Beograd-Novi Sad kojom saobraća voz "Soko", ideja o njegovoj zaštiti se gotovo sama nametnula. U toku trajanja kampanje, „Sokolom za sokola", od prikupljenih sredstava kupićemo i postaviti 10 gnezda, a na proleće planiramo i čišćenje njihovog staništa. Posebnu zahvalnost dugujemo našim partnerima koji su podržali ovaj projekat, a unapred se zahvaljujemo našim putnicima jer verujemo da ćemo samo zajedničkim snagama u skoroj budućnosti imati više mladunaca ove jedinstvene ptice. Neka naših sokolova bude još više: kako vozova tako i ptica", rekao je Ivan Bulajić, v.d. direktora Srbijavoza.

U Srbiji je registrovano svega oko 50 parova ove kritično ugrožene i strogo zaštićene vrste, a njena populacija mahom živi u Vojvodini. Zbog toga su se kampanji priključili stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji su godinama unazad nosioci brojnih naučnih projekata očuvanja i praćenja ove jedinstvene vrste ptica kako kod nas tako i u svetu.

"Stepski soko, izuzetno vredna, retka i globalno ugrožena vrsta, u poslednjih dvadesetak godina, je u posebnom fokusu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Ovoj najvećoj vrsti sokolova u Srbiji preti opasnost od neposrednog izumiranja, jer iako je uspeo da se prilagodi životu među oranicama, pojavio se novi problem – nedostatak gnezdilišta. Stepski soko ne pravi sopstvena gnezda, već ih u prirodi preotima od drugih ptica. Tako je i naselio visoka i isturena mesta kao što su dalekovodi. Zbog toga će se projektom „Sokolom za sokola" postavljati posebno dizajnirana veštačka gnezda na dalekovodima, koja su se u praksi već odlično pokazala. Ona će se, postavljati na povoljnim staništima za stepskog sokola, pre svega duž trase brze pruge Beograd-Novi Sad, kojom saobraća njegov imenjak. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, zajedno sa ostalim partnerima na projektu, očekuje da će zahvaljujući ovom projektu stepski soko i dalje leteti nebom iznad Srbije i biti simbol očuvanja biološke raznovrsnosti i dobre međusektorske saradnje", izjavio je Stanko Kosovac, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Kosovac je zahvalio i sokolarima Tiboru Buzi i Marku Maraviću koji su obezbedili da soko prisustvuje ovom događaju.

„Elektromreža Srbije" je izuzetno posvećena zaštiti životne sredine, a jedna od značajnih aktivnosti upravo je zaštita ptica.

"Naši dugogodišnji partneri u ovoj oblasti su Republički i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Zajedno sa partnerima u projektima pratimo svetska dostignuća u oblasti zaštite ptica, a značajne informacije, iskustva sa terena dobijamo i od naših kolega iz prenosnih sistema u Evropi. U Vojvodini smo do sada postavili 200 veštačkih gnezda u cilju očuvanja stepskog sokola, koja su u potpunosti dizajnirana prema potrebama ptica, odnosno njihovom nesmetanom ulasku, boravku i izlasku iz gnezda", rekla je Jelena Matejić, generalna direktorka „Elektromreže Srbije".

Kao važan deo projekta najavljeno i čišćenje dela staništa stepskog sokola, koje se nalazi na teritoriji opštine Alibunar, a koje će biti realizovano u saradnji sa Udruženjem „Mladi istraživači Srbije".

"Alibunar je društveno odgovorna lokalna samouprava koja vodi računa o zaštiti životne sredine i zaštiti staništa biljaka i životinja. U realizaciji ovog projekta opština Alibunar će pružiti punu podršku u sprovođenju akcija čićšćenja dela staništa stepskog sokola koja se nalaze na njenoj teritoriji. Ako želimo da prirodu sačuvamo za neke buduće generacije, kao društvo se moramo ozbiljno posvetiti njenoj zaštiti i unapređenju. Ovaj projekat znači mnogo za opštinu Alibunar", izjavio je Aleksandar Siveri, predsednik Skupštine opštine Alibunar.

Top of Page